STOGODIŠNJICA

Prvi svjetski rat

7.7 AA
Foto: VP magazin
03.03.2014.
u 21:35

Teško je ukratko objasniti sve vojnopolitičke događaje koji su prethodili ratu. Isto tako, nemoguće je pisati o uzrocima Prvoga svjetskog rata i događajima koji su mu prethodili, a na spomenuti Berlinski kongres iz 1878. godine.

Prvi svjetski rat s više od 40 milijuna žrtava bio je najveće krvoproliće u dotadašnjoj europskoj povijesti. Suvremenici su ga s punim pravom nazivali Velikim ratom. Nikada dotada ni jedan europski sukob nije mobilizirao čak 60 milijuna vojnika, od čega ih se gotovo deset milijuna nikada nije vratilo s bojišnica. U Velikom ratu sveje bilo veliko pa tako i civilne žrtve čiji je broj dosegao gotovo sedam milijuna. Rovovski rat trošio je ljude nesmiljenom brzinom kao da je riječ o municiji, a ne o živim ljudima. Dotada neviđeno. Vojnici su proživljavali neopisive strahote u uvjetima koji su jedne tjerali na propitivanje svojih uvjerenja o postojanju Boga, a kod drugih jačali vjeru u nadi skorašnjeg spasenja. Miris baruta, beživotna zemlja prerovana granatama i smrad raspadajućih trupala bili su svakodnevnica europskih bojišnica. Uzroci ovog paklenog ludila bili su mnogobrojni i složeni. Jedan dio uzroka počiva u neravnomjernom ekonomskom razvoju vodećih europskih zemalja, dok se drugi dio skriva u procvatu nacionalizma kao dominantne europske ideologije 19. stoljeća. Nove granice Europe plaćene su visokom cijenom. Teško je ukratko objasniti sve vojnopolitičke događaje koji su prethodili ratu. Isto tako, nemoguće je pisati o uzrocima Prvoga svjetskog rata i događajima koji su mu prethodili, a na spomenuti Berlinski kongres iz 1878. godine. Njegova uloga u povijesti je sudbonosna, kako za međunarodnu diplomaciju, tako i za narode Balkana.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju VP magazina za vojnu povijest!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije