MLEČANI I AUSTRIJA

Prvo bombardiranje iz zraka u povijesti

Mapa Venecije
www.vintage-maps-prints.com
10.12.2014.
u 21:30

Austrijanci su bombardirali Veneciju 1849.

U vrijeme opsade Venecije, u ljeto 1849., kada su se Mlečani oružanom pobunom pokušali osloboditi habsburške vlasti, austrijske su trupe potisnute od središta grada na udaljenost koja je onemogućavala djelovanje topništva. Ozlojeđen duljinom trajanja opsade, austrijski feldmaršal Radetzky odlučio je primijeniti novu tehniku granatiranja grada iz zraka. Stoga su organizirane dvije zračno-torpedne bojne.

Novo austrijsko oružje sastojalo se od papirnatog balona promjera 6 m i ovjesnog kuglastog spremnika od lijevanog željeza ispunjenog barutom. Baloni su dovezeni u u vojni arsenal u Trevisu. Pripreme za zračni udar potrajale su gotovo šest mjeseci, pa su Uschatiusove postrojbe zauzele položaje u okolici grada tek u kolovozu. U očekivanju povoljnog vjetra puštali su balončiće, a smjer njihova leta ucrtavan je u zemljovide te je proračunavana brzina vjetra. Prvi napad, a ujedno i prvo bombardiranje iz zraka u povijesti, izvedeno je 22. kolovoza 1849. Veliki baloni mongolfijerI nosili su obješene bombe od 25 kg s vremenskim upaljačima tempiranim tako da otpuste bombe nad ciljevima u gradu. Baloni su puštani s kopnenih položaja, ali i s brodova na sidrištu u blizini Lida. No učinak bombardiranja nije bio osobito uspješan.

Još tijekom priprema u Veneciji su se pojavile priče o izumu Hrvata kojim će je razoriti iz zračnih visina. Venecija je, naime, dugo opsjedana nizom inventivnih tehnika koje nisu davale rezultata. Žestinom upada s mora i kopna isticale su se hrvatske postrojbe. Stoga je pojava Hrvata u okolici grada užasavala stanovnike. Satirični plakati prikazivali su Hrvate sa zastrašujućim brčinama kako iz balona smiješnih oblika bacaju bombe na trg sv. Marka. Osim toga u Trevisu se čuva bakrorez s nacrtom zračnog broda, zamišljenog na principu montgolfijere, opremljen jedrom i mehanizmom za izbacivanje bombi. Na crtežu, na kupoli balona, istaknut je grb Kraljevine Hrvatske i veliki natpis “Izum Hrvata za bombardiranje Venecije”. Ipak, otpor Mlečana uskoro je slomljen, pa je nestalo potrebe za novim zračnim udarima. Ali nije poznato zašto su projekt pripisali baš Hrvatima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije