DOMOVINSKI RAT

"Pume" u boju za selo Drače

udruga-puma
24.11.2017.
u 17:19

Ratni put “Puma” počeo je neuspješnom akcijom na sjevernodalmatinskoj bojišnici, napadom na selo Drače, pri čemu su zbog niza nepovoljnih čimbenika pretrpjeli visoka stradanja

Prije četvrt stoljeća, krajem prosinca 1992. ustrojena je 7. gardijska brigada „Pume“. Brigadu čije je sjedište bilo u Varaždinu činili su uglavnom ljudi porijeklom sa sjevera Hrvatske, ali i nemali broj onih koji su „Pumama“ pristupali iz drugih elitnih postrojbi Hrvatske vojske (HV). U gotovo tri godine ratnog djelovanja „Pume“ su se dokazale kao jedna od najkvalitetnijih postrojbi HV-a.

Ipak, njihov ratni put počeo je neuspješnom akcijom na sjevernodalmatinskoj bojišnici, napadom na selo Drače, pri čemu su zbog niza nepovoljnih čimbenika pretrpjeli visoka stradanja. Taj neuspjeh nije utjecao na borbeni duh „Puma“ koje su se tijekom kasnijeg djelovanja na Južnom bojištu iskazale kao najučinkovitija gardijska postrojba. Jezgra varaždinskih „Puma“ seže još u početke ustrojavanja Oružanih snaga RH. Prve četiri profesionalne brigade ZNG-a, odnosno HV-a, osnovane su u proljeće 1991. kao nužnost u obrani od nadolazeće velikosrpske agresije te su uz specijalne postrojbe MUP-a RH bile okosnica hrvatskih oružanih snaga.

Krajem 1992. osnivaju se tri nove profesionalne, gardijske motorizirane brigade HV-a: 5. brigada („Sokolovi“) u Vinkovcima, 6., odnosno 9. brigada („Vukovi“) u Gospiću i 7. brigada („Pume“). Brigada je službeno osnovana 23. prosinca 1992. odlukom vrhovnog zapovjednika OS-a RH, predsjednika dr. Franje Tuđmana. Okosnicu brigade, osobito njezina zapovjednog kadra činilo je 263 pripadnika 5. bojne 1. „A“ gardijske brigade „Tigrovi“ koji su iza sebe imali bogato ratno iskustvo sudjelujući u obrambenim i napadnim borbenim djelovanjima, poput oslobađanja juga Hrvatske i dubrovačkog zaleđa od travnja do listopada 1992. godine.

Inače, spomenuta bojna ustrojena je početkom rata u Vinici kraj Varaždina i popunjavana uglavnom pripadnicima s tog područja. Za zapovjednika brigade postavljen je pukovnik Ivan Korade, dotadašnji zapovjednik 5. bojne u 1. brigadi. Brigada je smještena u Varaždinu u bivšoj vojarni „Kalnički partizani“, koja je po ustrojavanju 7. gbr preimenovana u „Ivan V. Drašković“. Naredni mjeseci protekli su u popunjavanju postrojba brigade i obuci njezinih pripadnika. Postrojbe brigade popunjavane su uglavnom ljudstvom iz sjeverozapadne Hrvatske, osim 3. bojne koja je ustrojena u Bjelovaru i popunjavana je ljudstvom s područja Bilogore, Moslavine i Podravine...

Cijeli tekst možete pronaći u izdanju Vojne povijesti za studeni 2017. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije