Naslovnica

Pustinjska oluja 1991. godine

Savezničke su snage oslobodile Kuvajt i duboko ušle u Irak, te uništile već uzdrmanu iračku vojnu silu
21. siječnja 2016. u 13:59 4 komentara 4270 prikaza
DS
Foto: Wikimedia

U noći 17. siječnja 1991. u 2 sata i 38 minuta po lokalnom vremenu napadom američkih helikoptera tipa »Apache« počela je najveća zračna operacija nakon Drugog svjetskog rata. Tijekom nekoliko sljedećih tjedana nastavljeno je kontinuirano intenzivno zračno bombardiranje iračkih položaja u Kuvajtu i Iraku, nazvano Operacija »Pustinjska oluja«. Američki i saveznički zrakoplovi polijetali su iz vojnih baza u Saudijskoj Arabiji i Turskoj te nosača zrakoplova stacioniranih u Perzijskom zaljevu, dok su pak teški bombarderi dolijetali iz baza u Europi i Indijskog oceana. Uz zrakoplove u napadu korištene su i rakete lansirane s ratnih brodova i podmornica. U prvom valu napada onesposobljena je iračka protuzračna obrana i zrakoplovne snage, a zatim su napadi preneseni u pozadinu. Uništavani su irački zapovjedni i komunikacijski centri, vladine zgrade, tvornice oružja, rafinerije, mostovi i putovi. Zračni napadi kompjuterski vođenim raketama i nevidljivim zrakoplovima vrlo su brzo uništili iračke vojne centre, a nakon mjesec dana, sredinom veljače, počeli su napadi na iračke položaje u Kuvajtu i južnom Iraku.

Bombama su uništavane iračke kopnene snage, oklopne postrojbe i bunkeri. Saveznici su izveli preko 100 000 letova u kojima su izbacili 88 500 tona bombi, pri čemu su izgubili 75 zrakoplova. Od toga samo njih 44 oborila je iračka protuzračna obrana, dok su ostali izgubljeni uslijed tehničkih kvarova i pustinjskih oluja. Zračna operacija »Pustinjska oluja« nastavljena je i kada su pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država savezničke snage počele masovni kopneni napad na iračke snage u Kuvajtu, Operaciju »Pustinjska sablja«. Kopnena operacija trajala je samo tri dana. Odlučnim manevrom i brzim prodorom savezničke su snage oslobodile Kuvajt i duboko ušle u Irak, te uništile već uzdrmanu iračku vojnu silu, nekada četvrtu u svijetu. Na strogo cenzuriranim televizijskim izvještajima ova »high-tech«-operacija djelovala je poput bezazlene videoigre. No iza te virtualne skrivala se brutalna stvarnost.

Nekoliko stotina tisuća mrtvih, ranjenih, osakaćenih, kontaminiranih bojnim otrovima, uključujući tu i sasvim konkretne interese velikih sila: zaštita najvećih rezervi nafte kako ne bi postale oružje u rukama jednog neuračunljiva diktatora.

 • rikard7:

  Grupa zapadnih diktatora svrgnula je jednog istočnog diktatora pri čemu su testirana vojna sredstva za uspostavu kaosa na bliskom istoku.

 • rojnik:

  stinkyink Srbija je jedina zemlja na svijetu koja se je predala bez da su u nju ušle i kopnene snage,znaći samo zračni udari i već ste "skinuli gaće".

 • Avatar stinkyink
  stinkyink:

  "napadom američkih helikoptera tipa »Apache« počela je najveća zračna operacija" ....interesantno, nisu srbiju napali apachima koliko znam, nisu se sa njima usudili srbiji pribliziti. I poslije mjesec dana usli u irak sa kopnenim trupama. interesantno, da Srbiju nisu napali kopnenim ... prikaži još! trupama poslije mjesec dana, ispada da je onda lako po pustinji ratovat dje nema travke kilometrima okolo ali dje su gudure planincine I kanjoni onda malo prpa.