Naslovnica

Rakovička buna za slobodnu Hrvatsku

Eugen Kvaternik, vođa bune, vrlo je rano prepoznao probleme hrvatskoga naroda
05. listopada 2011. u 11:37 0 komentara 773 prikaza
Rakovička buna za  slobodnu Hrvatsku
Foto: Vojna povijest

Ove godine navršava se 140 godina od ustanka hrvatskih domoljuba pokrenutog u malenom mjestu Rakovici, a koji je predvodio istaknuti hrvatski intelektualac Eugen Kvaternik. Iako vođen hvalevrijednom zamisli o samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj ustanak je i prije samoga početka bio osuđen na neuspjeh prvenstveno stoga što Kvaternik nije dobro procijenio unutarnje političke okolnosti te je precijenio odaziv krajišnika, a osim toga, očigledno je krivo procijenio tadašnje odnose na vanjskom, tj. europskom političkom polju.

Ipak, zbog jasno iznesenih političkih stavova o slobodnoj Hrvatskoj izvan vlasti habsburške krune te zbog činjenice da su događaji u Rakovici iz listopada 1871. godine bili prešućivani, Rakovička buna svakako je zaslužila svoje mjesto u hrvatskoj povijesti pa je stoga i čitateljstvu „Vojne povijesti“ potrebno predstaviti i opisati rečene događaje – jednima da se upoznaju s tim događajem, a drugima da prošire svoje dosadašnje znanje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.