SUKOBI

Rat dviju ruža u Engleskoj

Anglotopia.net
13.07.2017.
u 17:47

Stoga je ovaj niz krvavih sukoba u engleskoj povijesti ostao poznat pod romantičnim nazivom „Rat ružâ“.

Tijekom višestoljetne vladavine Engleskom francuska kraljevska dinastija Plantagenet podijelila se na dvije grane, kuću York i kuću Lancaster. Lancasteri su imali podršku na sjeveru i zapadu Engleske, a Yorkovi na jugu i istoku. Sukob je počeo još 1399. padom kralja Rikarda II., kojeg je s vlasti srušio vojvoda od Lancastera. Serija sukoba protezala se desetljećima, a napokon je okončana 16. lipnja 1487. bitkom kod Stokea, u kojoj je Henrik Tudor porazio samozvanog pretendenta na englesko prijestolje Lamberta Simnela te postao kralj Henrik VII.

Budući da je Henrik Tudor bio izdanak obaju loza, njegovo je ustoličenje u potpunosti umirilo zemlju. Rat je dobio naziv po simbolima sukobljenih strana jer je obitelj Lancaster kao simbol  imala crvenu, a obitelj York bijelu ružu. Stoga je ovaj niz krvavih sukoba u engleskoj povijesti ostao poznat pod romantičnim nazivom „Rat ružâ“. Povod nimalo romantičnom ratu bila je borba za prijestolje. Slabi i poluludi kralj Henrik IV. iz kuće Lancaster nije zadovoljio obitelj York pa je ona predložila svoga kandidata.

Zbog dinastijskog spora u svibnju 1455. kod Saint Albansa došlo je do krvavog okršaja koji je označio početak tridesetogodišnjeg rata do istrebljenja. Plemstvo se oštro podijelilo na dvije suprotstavljene strane, ali, nasreću, njihov se sukob nije proširio i na ostale slojeve stanovništva. Nakon što je svrgnut Henrik IV., idućih 15 godina vladao je Eduard IV. suzbijajući pobune Lancasterâ. Na  prijestolju ga je naslijedio brat Rikard III., koji je u utvrdu Tower u Londonu zatočio svoje nećake, mlade prinčeve, koji su umrli pod tajanstvenim okolnostima.

Priče o njihovu ubojstvu potaknule su nove pobune, a najsnažniju je predvodio Henry Tudor iz kuće Lancaster. U bitki kod Boswortha Rikard III. je poražen. Prema Shakespeareu, ostavši sam na bojištu, izrekao je rečenicu i danas poslovičnog značenja: „Kraljevstvo za konja!“. Novi je kralj postao Henrik, koji je završio „Rat ružâ“  oženivši se Elizabetom iz kuće York. Pobjednik je kao simbol uzeo crveno-bijelu ružu Tudora sjedinivši tako nekadašnje suprotstavljene simbole. Posljedice dugog rata oslabile su Englesku jer su izginule mnoge plemićke obitelji!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije