IZ NOVOG BROJA TISKANOG MAGAZINA, TRAVANJ 2015.

Socijalni kapital i nacionalna sigurnost

HV
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
01.04.2015.
u 11:47

Hoće li nova Strategija nacionalne sigurnosti biti „državni vodič“, pružiti odgovor na ukupne dimenzije sigurnosti, sigurnosnih izazova...

Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao vrhovno tijelo za strateško upravljanje nacionalnom sigurnošću u Republici Hrvatskoj, donijelo je 12. ožujka 2015. odluku o izradi Strategije nacionalne sigurnosti za razdoblje 2015. – 2024. godine. Predstavlja li ta odluka definitivni početak kraja procesa vezano za izradu nove Strategije nacionalne sigurnosti koji je u Hrvatskoj iniciran još 2003. ili najkasnije 2007. godine?

Naime, ideja za izradu nove Strategije nalazila se u programu Vlade RH za razdoblje 2003. – 2007., no nije realizirana. Niti obećanje predsjednika Vlade NATO-u da će se nova Strategija izraditi do kraja lipnja 2009. nije ispunjeno. Ipak, krajem 2010. Vijeće za nacionalnu sigurnost prihvatilo je Nacrt Strategije nacionalne sigurnosti koje je prethodno izradilo Međuresorno povjerenstvo pod vodstvom Ministarstva obrane. Taj dokument nije izdržao test javne rasprave. Iznimno loš dokument, kako metodološki, tako i sadržajno, nestao je s javne scene.

Odluka Vlade RH iz ožujka 2012. prema kojoj je prethodno imenovano Povjerenstvo pod vodstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova trebalo izraditi Nacrt Strategije nije ostvarena: Povjerenstvo jednostavno nije izradilo Strategiju. Time je Strategija nacionalne sigurnosti donijeta u ožujku 2002. još uvijek na snazi.

Ne propustite od subote, 4. travnja u prodaji novi broj magazina Vojna povijest na svim kioscima za samo 19,99 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije