1867.

Rođen Milan Uzelac

Wikimedia CC
21.09.2017.
u 19:16

Nakon rata Uzelac je bio jedan od nekoliko generala pravoslavne vjeroispovijesti koji je preživio slom NDH te prošao teške dane zatvora i torture, a zatim je živio u Petrinji i Zagrebu.

Hrvatski zrakoplovni general Emil Milan  Uzelac, rođen 21.  kolovoza 1867. u Komaronu, živio je u čak četiri države, a u prve  tri bio je osnivač vojnih zrakoplovstava. Često  je isticao kako je „… od siromašnog krajišnika postao general samo zato što mi je to  omogućio stari dobri Franc Jozef!“ Rodom iz seljačke obitelji podrijetlom iz Vrhovina u Lici Emil je odrastao u okolici Karlovca, gdje je završio realnu gimnaziju, a potom je upisao vojnu školu. Kao inženjerijski časnik Uzelac je završio i studij elektrotehnike te pomorsku 
akademiju. Rano se zanimao za razvoj zrakoplovstva, tada tek u povojima. S činom bojnika 1912. imenovan je za zapovjednika austrougarskih zračnih snaga. Unatoč ograničenim materijalnim sredstvima i nerazumijevanju vojnih vlasti i birokratiziranog sustava, okupljajući zrakoplovne entuzijaste i samouke časnike, Uzelac je uspio ustrojiti austrougarsko zrakoplovstvo.  

I sam je položio ispit za pilota te letio na svim tadašnjim tipovima zrakoplova. Tijekom Prvoga svjetskog rata u kratkom je vremenu iz potpuno inferiornih zračnih snaga uspio stvoriti respektabilnu silu. Iako mu je zbog obnašanja visoke vojne dužnosti bilo zabranjeno letenje, krišom je letio kad god je bio u prilici. Iako  je uspješno vodio austrougarske zračne snage sve do kraja Prvoga svjetskog rata, tek je 1. svibnja 1918. napokon promaknut u čin general-bojnika. Na čelu austrougarskih zračnih snaga ostao je sve do raspada carevine. No tek je 1920. pozvan u vojsku Kraljevine SHS u kojoj je radio na preustroju i modernizaciji vojnoga zrakoplovstva.

Upravo njegovom zaslugom mnogi su hrvatski letači pristupili novom zrakoplovstvu, ali u vojsci nisu imali bolji tretman od njihova zapovjednika. Uzelac nije uživao simpatije Karađorđevića, kako zbog svoje vojničke prošlosti, tako i zbog isticanja hrvatske nacionalnosti. Iako je postavio temelje novom zrakoplovstvu, ustrojivši ga  iskustvima austrougarskih zračnih snaga, prisilno je umirovljen u ožujku 1923. kao nepotreban. Nakon stvaranja Nezavisne Države Hrvatske, Emil Milan Uzelac je reaktiviran, ali je zbog   starosti ubrzo otišao u mirovinu. Uživao je golem ugled u tadašnjoj  hrvatskoj državi, ali i izvan njezinih granica. Povodom njegova 75. rođendana i 30. obljetnice pilotskog zvanja u Zagrebu je 1942. godine priređena svečanost na kojoj su se okupili brojni njemački, mađarski i hrvatski ratni zrakoplovci iz Prvoga svjetskog rata. Nakon rata Uzelac je bio jedan od nekoliko generala pravoslavne vjeroispovijesti koji je preživio slom NDH te prošao teške dane zatvora i torture, a zatim je živio u Petrinji i Zagrebu. Jedan od najsposobnijih zrakoplovaca na našem tlu i general začudne sudbine umro je u Zagrebu 1954. u 87. godini života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije