Erwin Rommel 2

Rommel napao Tobruk 11. travnja

Rommel napao Tobruk 11. travnja
Vojna povijest
05.09.2012.
u 21:38

Njemački vrhovni stožer i Hitler osobno su naložili Rommelu da ne kreće u napad prije svibnja

Rommel je stigao u Tripoli 12. veljače 1941. godine. Njegov je dolazak vrlo brzo alarmirao njemačke saveznike, ali još više njegove neprijatelje. Dva su glavna razloga Rommelovoga munjevitoga uspjeha na početku njegove afričke kampanje. Jedan je bio strateški i drugi taktički. Na prvom mjestu, Britanci su krivo procijenili dvije bitne stvari, vrijeme i veličinu njemačke prijetnje Cirenaiki iz čega su izvukli pogrješne zaključke o obimu i snazi britanskih snaga potrebnih za obranu njihova isturenoga pustinjskoga boka. Drugo, podcijenili su odlučnost, energiju i prije svega taktičku umješnost kojom je Rommel Britancima pokazao jednu novu formulu ratovanja – „Blitzkrieg“. Wavellova odluka da će Cirenaiku braniti samo jednom pješačkom divizijom (4. indijska) i jednom oklopnom brigadom (3. oklopna) posljedica su rizika kampanje i postrojbi poslanih u Grčku. Njemački vrhovni stožer i Hitler osobno su naložili Rommelu da ne kreće u napad prije svibnja do dolaska 15. oklopne divizije. Zanimljivo je da je i Wavell također procijenio da Rommel ne će biti spreman prije svibnja zato što će mu trebati vremena prikupiti snage. Iako nespreman, Rommel se odlučio za rizik. Napast će računajući da će dobit biti veća i gubitci manji ako protivniku ne dopusti organizirati obranu i dovući pojačanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije