Rat

Roosevelt MacArthuru: "Odlazi s Filipina!"

Rat
Wikimedia CC
22.02.2017.
u 14:56

Predsjednik Roosevelt si je tada trebao priznati (ako ne i američkom narodu koji je vjerovao da Amerikanci pobjeđuju Japance u bitki za Filipine), da budućnost za američke snage nije dobra te da si ne može dopustiti da MacArthur slučajno padne u japanske ruke.

Na današnji dan, predsjednik Franklin Delano Roosevelt naredio je generalu Douglasu MacArthuru da se povuče s Filipina jer se obrana na otoku raspala, piše History.

Filipini su bili dio američkog carstva još od kraja Američko-španjolskog rata. Kada je Japan napao Kinu 1837, godine te ušao u Trojni savez s fašističkim zemljama Njemačkom i Italijom 1940. godine, SAD je odgovorio jačanjem obrane na Filipinima. General MacArthur je pozvan iz mirovine kako bi zapovijedao s oko 10 000 američkih vojnika, 12 000 Filipinaca koji su se borili rame uz rame s američkim vojnicima, te 100 000 vojnika vojske Filipina koji nisu bili baš uvježbani i spremni. MacArthur je teško podcijenio svoju snagu te japansku odlučnost. Plan Duginog Rata bio je zapravo obrambena strategija kako bi se obranili američki interesi na Pacifiku 1930. godine, a plan je kasnije poboljšalo Ministarstvo rata. 

Ministarstvo je naredilo da MacArthur povuče svoje postrojbe s poluotoka Bataan te pričeka utrenirane američke vojnike. Umjesto toga, MacArthur se odlučio sukobiti s Japancima te se nikada nije oporavio od toga.

Na dan napada na Pearl Harbor, Japanci su uništili gotovo polovicu američkih aviona koji su bili na Filipinima. Uskoro se dogodilo i amfibijsko iskrcavanje japanskih snaga na obali Luzon. Do kraja prosinca, MacArthur je trebao povući svoje snage kako bi se branili na poluotoku Bataan.

Do 2. siječnja 1942. godine, glavni grad Filipina, Manila, pao je u japanske ruke. Predsjednik Roosevelt si je tada trebao priznati (ako ne i američkom narodu koji je vjerovao da Amerikanci pobjeđuju Japance u bitki za Filipine), da budućnost za američke snage nije dobra te da si ne može dopustiti da MacArthur slučajno padne u japanske ruke. U poruci koja je stigla u Corregidor 20. veljače bilo je navedeno da MacArthur istog trenutka napusti Bataan te se povuče u Mindanao te nakon toga krene prema Melbourneu u Australiji gdje će postati zapovjednik svih američkih postrojbi. Poslušao je zapovijed predsjednika tek u ožujku.

>>Pokrenuta operacija “Cartwheel”

>>Macarthur i rat u Koreji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije