NA DANAŠNJI DAN

Rusi zaustavili Nijemce kod Kurska

Rusmania
12.07.2017.
u 10:38

Do srpnja Hitler je shvatio kako je probijanje ruskog otpora kod Kurska glavni način obrane Velike Njemačke.

Na današnji dan dogodila se najveća tenkovska bitka u vojnoj povijesti kada je njemačka vojska napala SSSR kod Kurska koji je tada bio ruski željeznički i industrijski centar. Nijemci su zaustavljeni te se navedena bitka označava kao prekretnica na Istočnom bojištu, piše History.

Nijemci su izbačeni iz Kurska, glavnog komunikacijskog središta između sjevera i juga, i to još u veljači. Do ožujka Rusi su stvorili izbočinu koja je služila kao obrambeni dio linije zapadno od Kurska kako bi onemogućili Nijemce da ne napreduju još južnije u Rusiji. U lipnju su njemački napadači započeli sa zračnim napadima na Kursk - započela je operacija Cottbus te je uništen partizanski dio ruske vojske, ali je pobijen i velik broj stanovnika. Rusi su odgovorili zračnim napadima.

Do srpnja Hitler je shvatio kako je probijanje ruskog otpora kod Kurska glavni način obrane Velike Njemačke. "Danas ćete sudjelovati u toliko važnoj ofenzivi koja će odrediti smjer rata", objavio je Hitler svojim vojnicima 4. srpnja. Ali 5. srpnja, Rusi su započeli s bombardiranjem njemačkih položaja. Nijemci su pokrenuli protunapad te je započela najveća tenkovska bitka u povijesti. Poslano je oko 6000 tenkova. Dana 12. srpnja, 900 ruskih tenkova susrelo se s 900 njemačkih tenkova kod Prokhorovke - to je bila najveća tenkovska bitka u povijesti. Kada je bila gotova, više od 300 njemačkih i ruskih tenkova je bilo uništeno. "Zemlja je bila crna i zapaljena, a tenkovi su gorjeli kao baklje", izjavio je jedan ruski časnik. Ali Rusi su zaustavili tada ključni njemački napad. Uskoro je SSSR započeo s velikim protunapadom koji će ih kasnije dovesti do Berlina.
 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
13:17 18.07.2017.

Enigma_ englezi su uspješno dešifrirali poruke slane radio vezom. Za Kursku bitku su rusima dali detaljne informacije, koje su se izviđanjem dokazale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije