Naslovnica

Rusija gradi 12 divovskih ratnih brodova naoružanih s 200 raketa!

Rusija planira izgraditi šest takvih brodova za Sjevernu i Pacifičku flotu, a prvi bi brod trebao biti gotov 2020. godine.
02. lipnja 2016. u 17:21 32 komentara 13583 prikaza
Lider
Foto: REUTERS/ Maxim Shemetov

Ruska Ujedinjena brodogradilišna korporacija potpisat će ugovor s moskovskim Kremljom kako bi se sagradio novi veliki ratni brod "Projekt 23560 Lider" nakon što se kompletira cjelokupan projekt kasnije ove godine, piše NI.

"Projekt '23560 Lider' mora odobriti prvo Ministarstvo obrane", izjavio je Igor Ponomarev, dopredsjednik sektora za vojnu brodogradnju za RIA Novosti. "Nakon pozitivnog odgovora, potpisat ćemo ugovor kako bi se razvio te sagradio brod koji će odgovarati zahtjevima Ministarstva obrane", dodao je. Novi ratni brod bit će svrstan u sferu razarača; istisnine 17 500 tona, dužine 200 metara te širine od 20 metara. Taj brod tako postaje snažniji i veći od teških krstaša Drugoga svjetskog rata. Prosječan brod klase "Lider" imat će najmanje 200 raketa te će biti drugi najveći moderni ratni brod nakon izgrađena četiri ogromna bojna krstaša na nuklearni pogon imena "Projekt 1144", poznatiji pod klasom "Kirov" istisnine 28 000 tona.

Novi će ratni brod imati protuzračne i protubalističke rakete. Moći će također neutralizirati sve ciljeve na moru, uključujući i podmornice. Najveća brzina iznosit će 30 čvorova te će brod autonomno moći biti na moru devedesetak dana. Prošle je godine američka mornarička obavještajna služba objavila podatak da će Rusija sagraditi desetak takvih brodova. Zavisno o pogonu, prema projektu bi brod trebao biti istisnine od 8 do 18 tisuća tona s karakteristikama razarača i krstaša. Rusija planira izgraditi šest takvih brodova za Sjevernu i Pacifičku flotu, a prvi bi brod trebao biti gotov 2020. godine. Nije još poznato kakav će pogon biti implementiran na brodove. Sustavi protuzračne obrane temeljit će se na verzijama sustava S-400 ili S-500 dok će protubrodska oružja biti verzije ruske hipersonične rakete Zirkon.

Uzevši u obzir činjenicu da Rusija može sagraditi brod klase "Lider" unatoč svojoj ekonomskoj situaciji, novi će ratni brodovi biti jači od najvećih američki površinskih brodova, a "Lider" će moći "nositi" dva puta više raketa nego brod klase "Arleigh Burke". Ako se implementira nuklearni pogon, "Lider" će moći obavljati zadatke širom svijeta te tako prikazivati rusku vojnu snagu. Tako će Moskva postati i vrlo snažan "igrač na moru" iako nema pomorsku borbenu grupu sastavljenu s nosačima aviona (ne računajući nosač "Admiral Kuznjecov").

>>Lavrov: "Rusija zahtjeva da Turska povuče vojsku iz Iraka!"

>>Ruske postrojbe pripremaju ofenzivu kako bi se napravio kopneni koridor prema Krimu!

 • Avatar Zvjerinjak
  Zvjerinjak:

  Ma nije moguće. Rusi su polupismeni i samo znaju lokati. Ah, da i sankcije samo što ih nisu bacile na koljena.

 • pp:

  Lijepo. Nek se radi, nek se gradi. Zašto ne? Naravno da to nije bacanje novca nego ulaganje u vlastitu sigurnost. Ozbiljne države to rade. I da 70 godina nisu u ratu ulažu milijarde u oružje da bi i narednih 70 ... prikaži još! godina živjeli u miru. Jedino nezreli narodi glume pametnjakoviće pa mantraju o "bacanju novca". A mi obični ljudi ga ne bacamo? Na pivo i rakije u kvartovskom kafiću. Probudite se Hrvati. I odrastimo konačno.

 • anticenzura:

  Sace Amerikanci odmah skresati socijalne potrepstvine puku iz budzeta i dodat za ratnu masineriju da prosisaju ove u utrci, pa ce opet Rusi izmisliti nesto novo i tako u krug dok ne krepaju svi od gladi. Pa ovo je gore ... prikaži još! nego planeta majmuna i oni bi ucinili svijet ljepsim od zjerke covjeka.