Naslovnica

Rusija neće produžiti nuklearni ugovor ako raketni sustav protuzračne obrane ostane u Europi

Rusije neće potvrditi produženje ugovora ako se ne uzme u obzir zabrinutost oko postavljanja raketnog sustava protuzračne obrane NATO saveza u Europi, izjavio je Viktor Ozerov
13. srpnja 2016. u 06:35 0 komentara 2142 prikaza
Topolj M
Foto: Wikimedia CC

Rusko Federalno vijeće izjavilo je da je produženje novog START (Strategic Arms Reduction Treaty - ugovor u smanjenju broja strateškog oružja) ugovora zamrznuto, piše UAWire.

Rusije neće potvrditi produženje ugovora ako se ne uzme u obzir zabrinutost oko postavljanja raketnog sustava protuzračne obrane NATO saveza u Europi, izjavio je Viktor Ozerov, predsjednik odbora Ruskog Federalnog vijeća za obranu i sigurnost za RIA Novosti.

Prema njegovoj izjavi, postavljanje raketnog sustava protuzračne obrane je kršenje vojne ravnoteže u regiji. Također je izjavio da je za vrijeme ratifikacije ugovora ruski parlament upozorio ako bi NATO savez postavio raketni sustav protuzračne obrane, Rusija će poništiti ugovor sa svoje strane.

Azerov je dodao da je prilikom objave odluke o postavljanju raketnog sustava protuzračne obrane, SAD naglasio kako je sustav stvoren za neutraliziranje mogućeg iranskog napada. "Nije još jasno zašto postoji potreba za takvim oružjima ako je situacija oko iranskog nuklearnog programa rješenja", izjavio je Viktor Ozerov.

Prošlog je mjeseca Washington optužio Moskvu da krši novi START ugovor. SAD je objavio informaciju kako je Rusija samo rastavila te nije uništila dijelove raketnog sustava RT-2PM Topolj.

>>Rusija će postaviti balističke rakete u srce Europe!

>>Srušeno je više od 16 američkih mlažnjaka na području SSSR-a tijekom Hladnoga rata

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.