Naslovnica

Rusija predstavila deset novih oružja u nedjelju na forumu "Army-2016"

Novi ruski sustav "Vikhr" je besposadno borbeno vozilo koje je predstavljeno na sajmu Army 2016. Temelji se na oklopljenom vozilu BMP-3 te je naoružano automatskim topom kalibra 30 mm...
12. rujna 2016. u 17:08 1 komentara 6617 prikaza
Rusija
Foto: Youtube Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Više od 11 000 novih ruskih i stranih borbenih sustava predstavljeno je na sajmu i forumu vojne tehnologije blizu Moskve, piše Sputnik.

Pogledajte popis desetak najnovijih borbenih sustava koji su predstavljeni...

Bomba jedrilica - ova pametna bomba je virtualno nevidljiva radaru te je dometa većeg od 30 kilometara. Za razliku od ostalih sličnih oružja, tzv. "Bušilica" nema svoj motor te se lako može obraniti od radijsko-elektroničkih protumjera.

Samohodni top "Phlox" - "Phlox" je sustav samohodnog topništva s topom kalibra 120 mm koji u isto vrijeme može poslužiti kao dalekometni top, haubica i minobacač. Operativni domet je od 100 metara do 10 kilometara.

Robot - "Soratnik" - Ministarstvo obrane naručilo je ovo oklopljeno vozilo koje je opremljeno visokotehnološkim sustavima kontrole, detekcije te nadzora te se na nj. može postaviti više različitih oružja. Vozilo može biti aktivno u suradnji s ostalim besposadnim vozilima.

RPK-16 - snajperska strojnica - oružje koje je proizvela grupacija Kalashnikov je danas najmanje, najlakše i najpreciznije oružje u svojoj klasi. "RPK-16" krasi snajperski ciljnik, prigušivač te način pojedinačne paljbe što je iznenađujuće za takvo oružje za koje je poznato da ima vrlo snažan trzaj te je proizvedeno za automatsku paljbu. Koristi dvije vrste šaržera - od 30 i 96 metaka.

Sustav protuzračne obrane "Gibka-S" - "Gibka-S" je samohodni sustav protuzračne obrane. Posjeduje lansere raketa na oklopljenom vozilu "Tigr". Sustav koristi četiri infracrvena navođena protuzračna sustava "Verba" te u isto vrijeme može kontrolirati šest oklopljenih vozila ili četiri protuzračna sustava.

Borbeni robot "Uran-9" - Posljednji borbeni robot proizveden u Rusiji zove se "Uran-9" koji posjeduje top kalibra 30 mm koji ispaljuje od 350 do 450 metaka u minuti, dodatnu strojnicu te lanser supersoničnih navođenih raketa "Ataka". Pet robotskih tenkova "Uran-9" bit će isporučeno ruskim oružanim snagama do kraja 2016. godine.

"Vikhr" borbeni sustav izviđanja - Novi ruski sustav "Vikhr" je besposadno borbeno vozilo koje je predstavljeno na sajmu Army 2016. Temelji se na oklopljenom vozilu BMP-3 te je naoružano automatskim topom kalibra 30 mm, strojnicom 7.62 te protutenkovskim navođenim raketama "Kornet".

Rusija je također otkrila oklopljeno vozilo na udaljeno upravljanje "Tigr" s 30-milimetarskim automatskim topom.

>>NOVI BRITANSKI NOSAČ AVIONA - opremljen modernim američkim mlažnjacima F-35B

Elipso

  • Avatar lvan12
    lvan12:

    Tendencija razvoja pokazuje sve vise tehnike bez posade, raznih robota i dronova... Isti ce s vremenom i razvojem onemoguciti gerilske ratove kao i one protiv teroristickih skupina, na jednak nacin kao sto je i nuklearno oruzje onemogucilo velike sukobe izmedju ... prikaži još! svjetskih sila. Ljudski gubici ce biti svedeni na minimum u ovom slucaju. No sto ce biti nova fronta ili novi oblik ratovanja?