AKTUALNO

Rusija prestigla SAD u proizvodnji novih borbenih aviona

PAK
Foto: rusengineering.wordpress.com
20.12.2014.
u 15:03

Također je izjavio: „Iako ne znamo točan broj američkih zrakoplova, novi veliki broj ruskih zrakoplova potvrđuje da je Moskva čvrsto odlučna u podizanju svoje borbene spremnosti.“

Prema ruskim medijima, u razgovoru za moskovsku radio stanicu „Ekho Moskvy“, Vladislav Goncharenko, zamjenik šefa vojnog odjela za zrakoplovne programe u UAC-u (ruskom holdingu koji ujedinjuje Irkut, Mikoyan, Sukhoi, Ilyushin, Tuplove, Beriev i Yakovlev), izjavio je da je Moskva prestigla SAD u broju proizvedenih borbenih zrakoplova, a prenosi David Cenciotti.

Dok su 2013. godine tvrtke UAC-a ispostavile 68 putničkih aviona, 2014. godine ispostavljeno je 95 borbenih zrakoplova za Rusko ratno zrakoplovstvo.

Uz veću proizvodnju, UAC je proveo modernizaciju i razvoj novih oružanih sustava postojećih zrakoplova, izjavio je Goncharenko.

Također je izjavio: „Iako ne znamo točan broj američkih zrakoplova, novi veliki broj ruskih zrakoplova potvrđuje da je Moskva čvrsto odlučna u podizanju svoje borbene spremnosti.“

Iako kvantiteta ne dolazi uvijek s kvalitetom, u budućnosti će i dalje američka tehnologija biti ispred ruske (ili kineske). Međutim, nemoguće je prognozirati ishod dvoboja između američkog zrakoplova 6. generacije i ruskog zrakoplova 5. generacije.

>>Ukrajinski MiG-29 “Fulcrum” dobio je novu shemu digitalne maskirne boje

U međuvremenu, prototipi zrakoplova „PAK-FA T-50“ dobili su nove obrambene sustave „Himalaya EW“ kako bi poboljšali otpornost i zaštitu. Proizvodnja prvog PAK-FA nevidljivog mlažnjaka 5. generacije planirana je za 2016. godinu dok će se novi model izviđačkog drona pojaviti do 2018. godine. Također se proučavaju i zrakoplovi 6. generacije.

Do 2020. godine, 55 PAK-FA lovca biti će u naoružanju Ruskog ratnog zrakoplovstva.

Komentara 148

CA
capto a parva
17:28 20.12.2014.

... sjetim se onog vica .... amer i rus kažu : mi imamo toliko aviona da bi prekrili RH ... kaže hrvat : mi imamo toliko lopova da to sve ukradu ...

SA
sajkaca
19:15 20.12.2014.

NIje vazno sto Rusi imaju vise aviona od amera, to za nato nepredstavlja opasnost posto je nato dodadno ojacaj ulaskom HR,ekadrile u nihov sastav,Hr inace razpolaze sa ogromnim brojem aviona najnovie 7 generacije :)

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
18:24 20.12.2014.

Zašto, zašto, zašto moramo sve amerikanizirati, pa i transkripciju s Ruskog? Mikojan, Suhoj, Iljušin, Tupoljev (a ne Tup-Love, nepismenjaci i neznalice...); Berijev, Jakovljev,..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije