AKTUALNO

Rusi planiraju izgraditi najveći nosač aviona na svijetu

Russia
Foto: http://indiandefence.com/
1/2
04.03.2015.
u 19:13

Rusija planira izgraditi najmanje jedan veliki nosač aviona, veći čak i od američkih nosača klase "Nimitz"

Moskva planira izgraditi najmanje jedan veliki nosač aviona, veći čak i od američkih nosača klase "Nimitz". Taj bi nosač pomogao Rusiji da pokaže svoju snagu širom svijeta, izjavio je Viktor Chirkov.

Tek se počelo planirati i razmišljati o gradnji novog nosača, a velik dio svjetskih stručnjaka sumnja da Rusi mogu izgraditi takvo plovilo. Međutim, izjava admirala Chirkova dolazi usred velikog okrupnjavanja ruske flote jer će ove godine ruska mornarica primiti čak 50 novih borbenih brodova, prenosi CsMonitor.

"Nema sumnje da Rusija treba nosač aviona, i to ne samo jedan", izjavio je Viktor Litovnik, vojni urednik službene "TASS" novinske agencije. "Trebat će tri do četiri godine da se riješe osnovni tehnički problemi te da se nađe suhi dok gdje će se novi brod graditi. Međutim, Rusija svakako mora ići u oceane; sviđalo se to ljudima ili ne, mi smo globalna sila", dodao je Litovnik.

Nekoliko je detalja "procurilo" u vezi s planiranim nosačem. Prema maketi koju je izradio državni istraživački centar "Krylov" u St. Petersburgu, gdje se brod dizajnira, može se shvatiti da će to biti golemo plovilo koje će moći nositi oko stotinu aviona (najveći američki nosač može nositi 90).

Od ostalih "inovacija" možemo spomenuti da će imati katapult američkog stila iako model prikazuje da će brod možda imati i "zakrivljenu pistu", sustav iz sovjetskog vremena.

Jedini ruski nosač u upotrebi je "Admiral Kuznjecov", porinut 1985. godine, upola manji nego američki nosač klase "Nimitz" te može nositi 50 aviona.

Foto: https://defencerussia.files.wordpress.com

Analitičari govore da će Rusija naletjeti na teške zapreke ako nastavi s ovim planom. Drugi problem je što su sovjetski nosači aviona građeni u Mikolaivu u Ukrajini te ne postoji slično brodogradilište u Rusiji.

Alexander Golts, analitičar e-novina "Ježednevni žurnal" izjavio je da ruska mornarica zaostaje za ostalim vojnim branšama u državi. "Mornarica je vjerojatno 'izmislila' ovaj projekt kako bi privukla pozornost političara. Svi se dijelovi ruskih oružanih snaga bore za veći proračun, zato su i admirali izašli u javnost s ovim projektom."

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar dario554433
dario554433
07:25 05.03.2015.

Najnovija vijest Rusi grade Death Star, planiraju završetak na ljeto 2016 ako ih ne ometu pobunjenici.

TR
the.robert.babic
23:27 04.03.2015.

Rusi su nedavno izgradili za mornaricu Indije nosac aviona. Brodogradiliste je u Murmansku. Sada se gradi potpuno novo brodogradiliste u St Petersburgu. Te price nisu izmisljotina i da, svaki Rus ce dati i zadnju rublju za vojsku jer im ionakoo nista drugo ne vrijedi u toj drzavi.

Avatar Hazl113
Hazl113
07:58 05.03.2015.

U.... što će rezališta imati posla. Samo tako. Na taj način se CCCP raspao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije