AKTUALNo

Ruski ministar obrane posjetio Iran

Šojgu
Foto: Wikimedia
22.02.2016.
u 13:36

Rješenje krize u Siriji može se postići samo političkim pregovorima te pritom poštivajući prava sirijskog naroda koji moraju odlučiti o budućnosti svoje zemlje.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u nedjelju je na iznenađenje svih posjetio Teheran, piše iranska državna novinska agencija.

Šojgu se sastao s predsjednikom Hassanom Rouhanijem kako bi dostavio specijalne diplomatske poruke Vladimira Putina, napisala je agencija IRNA citirajući predsjedništvo. Ministar želi dobiti cjelokupan dojam stabilnosti u regiji te započeti pregovore o prekidu vatre u Siriji gdje Moskva i Teheran podržavaju "režim" sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, prenosi SW.

Rouhani je izjavio: "Rješenje krize u Siriji može se postići samo političkim pregovorima te pritom poštivajući prava sirijskog naroda koji moraju odlučiti o budućnosti svoje zemlje. Šojgu se također sastao sa svojim kolegom generalom Hosseinom Dehganom nakon njegovog posjeta Moskvi u utorak, kada je Šojgu izjavio da su Rusija i Iran spremni poboljšati svoju vojnu suradnju.

Rusija i Iran su dugogodišnji saveznici sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, a Moskva je pokrenula zračne napade 30. rujna kako bi pomogla sirijskoj vladi. Teheran podržava Assada te šalje Siriji vojne savjetnike i dobrovoljce koji se bore u sirijskoj vojsci. Rusija je također potvrdila slanje protuzračnih raketnih sustava S-300 Iranu. Prema ruskim i iranskim medijima, Iran također želi kupiti borbene lovce Sukhoi Su-30 od Rusije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije