AKTUALNO

Ruski vojni satelit izgubljen nakon lansiranja

Sojuz
Foto: Wikimedia
07.12.2015.
u 15:06

"Soyuz-2.1B", raketa koja je nosila dva satelita, lansirana je s "kozmodroma" Plesetsk u ruskoj sjeverozapadnoj regiji Arkhangelsk.

Jedan od dva ruska obrambena satelita, lansiranih 5. prosinca, nije se odvojio od raketnog nosača prilikom lansiranja, prenose ruske novinske agencije.

"Soyuz-2.1B", raketa koja je nosila 2 satelita, lansirana je s "kozmodroma" Plesetsk u ruskoj sjeverozapadnoj regiji Arkhangelsk. Rusko ministarstvo obrane izjavilo je na svojim službenim stranicama 5. prosinca da je lansiranje uspješno završeno. Međutim, agencija TASS citirala je nepoznati izvor u ponedjeljak u kojem je rečeno da je "satelit izgubljen" nakon što se nije uspio odvojiti zbog kvara na sklopkama koje su držale satelit, piše Reuters.

Ovo je drugo lansiranje rakete "Soyuz-2.1B" koja se upotrebljava za slanje različitih svemirskih letjelica u Zemljinu orbitu. Prvo je lansiranje održano krajem prosinca 2013., navedeno je u izjavi za medije ruskog ministarstva.

Dana 11. prosinca, američki, ruski i japanski astronauti trebali bi se vratiti na Zemlju nakon svog boravka na međunarodnoj svemirskoj postaji.

Komentara 4

ZG
zgbzoran
15:42 07.12.2015.

da nisu turci operirali?? hihihi

BA
barbaizamerike
16:42 07.12.2015.

netko im preuzeo daljinsku kompjutersku komandu

Avatar ivek
ivek
16:36 07.12.2015.

bude proradil...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije