Naslovnica

SAD i NATO savez pripremaju bespilotni mlažnjak naoružan laserima

Zapadna obrambena koalicija planira izgraditi novu flotu aviona šeste generacije kako bi neutralizirala unaprijeđene zračne snage Rusije i Kine
03. listopada 2016. u 09:39 104 komentara 25416 prikaza
Boeing
Foto: www.boeingimages.com

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz NATO-a započeli su s planiranjem izgradnje novih lovaca šeste generacije kako bi zadržali zračnu nadmoć ispred svojih konkurenata – lovaca pete generacije kineskih i ruskih zračnih snaga, piše Sputnik.

Prvi bi se zrakoplovi trebali proizvesti početkom 2030. godine. Iako je Zapad dugo imao najnaprednije "nevidljive" mlažnjake kao što su F-22 Raptor te najnoviji lovac F-35 Lightning, Rusija i Kina uspjele su proizvesti dostojnog lovca koji se može nositi s njima, a to su kineski J-20 Chengdu te ruski T-50 te oni sada predstavljaju prijetnju dugogodišnjoj dominaciji NATO saveza.

Hitnost razvijanja novog mlažnjaka dolazi u vrijeme velikih napetosti Kine, Rusije i zapadnih saveznika. Retorika između SAD-a i Rusije nikada nije bila na ovakvim razinama. Zasad je F-35 jedino oružje SAD-a i njegovih saveznika jer je proizvodnja aviona F-22 prekinuta prije nekoliko godina. Europske zemlje traže novi bespilotni lovac koji će zamijeniti stare francuske Rafale i njemačke Tornado IDS avione.

Konačna svojstva novih lovaca šeste generacije još nisu otkrivena javnosti, ali analitičari vjeruju da će novi lovci biti bespilotni (potencijalno i kompletno autonomni) s laserskim oružjima te će oklop aviona služiti kao senzori i antene. To će biti avioni koji će se zadržati najmanje dva desetljeća.

>>Sprema li se Rusija za nuklearni rat?

>>Erdogan krivi SAD za neuspjeli vojni udar u Turskoj!

  • ZAGORECTENEJ:

    U slucaju rata, prve mete ce biti sateliti. Bez satelita mnoge stvari nece funkcionirati.

  • Immanuell:

    Ne kužim zašto mi je post obrisan, nisam nikome ništa "nažao učinio"...... Valjda smeta kad napišeš da je najjača stvar kad mainstream objavljuje tzv. "vojne tajne", jer zrakoplovstva svih zemalja jedva čekaju da novinama i internetu podastru pred noge sve ... prikaži još! o arsenalu koji imaju ili planiraju imati...... To su zbilja ono, provjerene informacije do boli......

  • miso:

    Nikad se ljudi neće opametiti! ... Sve će to narodi platiti.