NA DANAŠNJI DAN - DRUGI SVJETSKI RAT

SAD objavio rat Japanu

Japan
Wikimedia CC
08.12.2016.
u 08:26

Rooseveltov desetominutni govor koji je završio usklikom "Tako nam Bog pomogao", dočekan je velikim aplauzom...

Na današnji dan 1941. godine, kada američka Pacifička flota stoji usidrena u ruševinama Pearl Harbora, predsjednik Franklin Delano Roosevelt objavljuje rat Japanu, piše History.

Oslanjajući se čvrsto na ruke svog sina Jamesa, satnika marinaca, Roosevelt je zastajkujući ušao u Predstavnički dom Kongresa u podne kako bi zatražio objavu rata te se obrati naciji putem radija. Roosevelt je izjavio: "Jučer, 7 . prosinca 1941. godine, neslavnog datuma koji će ući u povijest, SAD su iznenada napadnute od strane pomorskih i zračnih snaga Carskog Japana. Nije važno koliko će nam trebati da zaboravimo gorak okus invazije, američki će narod svojom snagom pravednika pobjeđivati do konačne pobjede!"

Rooseveltov desetominutni govor koji je završio usklikom "Tako nam Bog pomogao", dočekan je velikim aplauzom te lupanjem nogama. Kroz jedan sat, predsjednik je imao svoju objavu rata Japanu sa samo jednim glasom protiv, od strane pacifista u Domu. Roosevelt je potpisao deklaraciju u 16:10 sati te je nosio crni povez na ruci kako bi simbolizirao molitvu za poginule u Pearl Harboru.

Na obje su obale angažirane skupine civilne obrane. U New Yorku, gradonačelnik Fiorello LaGuardia naredio je uhićenje svih japanskih nacionalista koji su kasnije prebačeni na otok Ellis te držani u pritvoru do daljnjega. U Kaliforniji su postavljeni sustavi protuzračne obrane, točnije na Long Beachu i obroncima Hollywooda. Izvještaji o navodnim japanskim špijunskim aktivnostima dolazili su u Washington iako su japanski Amerikanci plaćali dijelove u novinama kako bi svima dokazali kako su vjerni SAD-u.

Postavljen je temelj tragične internacije japanskih Amerikanaca; možda je to bilo potrebno, ali se kasnije požalilo zbog vjerojatno preteškog i histeričnog odgovora.

>>Američki teški bombarderi B-29 napali Tokyo

>>Napad Mongola na Japan 1281. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije