AKTUALNO

SAD pokreće najveće savezničke zračno-desantne vježbe od Hladnog rata

Nato snage
NATO.int
19.08.2015.
u 16:45

Vrhunac vježbi će se održati 26. kolovoza, kada će više od 1.000 padobranaca s opremom iskakati na Hohenfels poligonu u Njemačkoj.

Sjedinjene Američke Države u utorak su pokrenule najveće savezničke zračno desantne vježbe u Europi od vremena završetka Hladnog rata, istovremeno kako eskalira nasilje i borbe u istočnoj Ukrajini. Približno 5.000 vojnika iz 11 NATO članica sudjeluju u četiri tjedna "simultanih multinacionalnih operacija u zraku" diljem Njemačke, Italije, Bugarske i Rumunjske, priopćila je američka vojska.

"Swift Response 15 je najveća saveznička vježba na kontinentu od kraja Hladnog rata", navodi se u priopćenju američke vojske iz Grafenwohra u južnoj Njemačkoj. Osmišljena je kako bi pomogla održati spremnost snaga saveznika da djeluju kao jedan te da "pokaže sposobnost saveza u brzom razmještaju snaga i u prilog snažne i sigurne Europe", navodi se u priopćenju.

Vrhunac vježbi će se održati 26. kolovoza, kada će više od 1.000 padobranaca s opremom iskakati na Hohenfels poligonu u Njemačkoj. Slična vježba održat će se isti dan u Novom Selu u Bugarskoj.

Do 13. rujna više od 5000 vojnika iz Bugarske, Francuske, Njemačke, Grčke, Italije, Nizozemske, Poljske, Portugala, Španjolske, Velike Britanije i SAD-a sudjelovat će na vježbama. Također, na vježbama prvi put sudjeluje i američka 82. zračno desantna divizija, od vremena potpore operaciji NATO-a na Kosovu 1999. godine.

Tekst je preuzet s portala Defender.hr

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
18:58 19.08.2015.

interesantno da bas usa pokrece, I to bas u evropi. zasto recimo ne bi njemacka ili francuska ili italija pokrenuli vjezbe u americi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije