NA DANAŠNJI DAN

Saveznici napali njemačku liniju Gustav

Custermen
11.05.2017.
u 11:53

Linija Gustav predstavljala je vrlo čvrsti dio njemačke obrane koju je izgradio feldmaršal Albert Kesselring.

Na današnji dan 1944. godine, savezničke su postrojbe započele napad na obrambenu liniju Gustav, liniju koja je dijelila Italiju južnije od Rima, piše History.

Linija Gustav predstavljala je vrlo čvrsti dio njemačke obrane koju je izgradio feldmaršal Albert Kesselring. Prvo se trebala probiti navedena linija kako bi se zauzeo talijanski glavni grad. Napad na liniju je započeo kako bi Nijemci prebacili što više vojnika u Italiju te kako bi se lakše odvijalo iskrcavanje na Normandiju. Saveznici su napali s 8. armijom i 1000 topova, 5. armijom i 600 topova te više od 3000 zrakoplova. Sudjelovali su Britanci, Francuzi, Indijci, Marokanci te Poljaci. Započeli su bitku velikom topničkom pripremom prema Cassinu i Sredozemnom moru. Iako su Nijemci imali čak tri puta manje vojnika, trebalo je tjedan dana da se probije linija Gustav. Nijemci su se povukli na liniju Hitler, ali je to bilo kasno. Saveznici su zauzeli Rim 6. lipnja.

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
07:55 12.05.2017.

Bilo bi lijepo da je spomenito bezobzirno bimbardiranje Monte Kasina i drugih znamenitosti. Njemačka vojska proglašava Rim otvorenim gradom kako kaoboji nebi srušili povijest jer povjesti nemaju. Povlači se na rijeku Po...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije