Naslovnica

Saveznici napali njemačku liniju Gustav

Linija Gustav predstavljala je vrlo čvrsti dio njemačke obrane koju je izgradio feldmaršal Albert Kesselring.
11. svibnja 2017. u 11:53 1 komentara 873 prikaza
Foto: Custermen

Na današnji dan 1944. godine, savezničke su postrojbe započele napad na obrambenu liniju Gustav, liniju koja je dijelila Italiju južnije od Rima, piše History.

Linija Gustav predstavljala je vrlo čvrsti dio njemačke obrane koju je izgradio feldmaršal Albert Kesselring. Prvo se trebala probiti navedena linija kako bi se zauzeo talijanski glavni grad. Napad na liniju je započeo kako bi Nijemci prebacili što više vojnika u Italiju te kako bi se lakše odvijalo iskrcavanje na Normandiju. Saveznici su napali s 8. armijom i 1000 topova, 5. armijom i 600 topova te više od 3000 zrakoplova. Sudjelovali su Britanci, Francuzi, Indijci, Marokanci te Poljaci. Započeli su bitku velikom topničkom pripremom prema Cassinu i Sredozemnom moru. Iako su Nijemci imali čak tri puta manje vojnika, trebalo je tjedan dana da se probije linija Gustav. Nijemci su se povukli na liniju Hitler, ali je to bilo kasno. Saveznici su zauzeli Rim 6. lipnja.

Prvi svjetski rat: analiza Kako je Conan predviđao iscrpljivanje Velike Britanije podmorničkom blokadom Narodna zaštita Hrvatskog domobranstva 1941. – 1945.
  • Avatar nemam-pojm@
    nemam-pojm@:

    Bilo bi lijepo da je spomenito bezobzirno bimbardiranje Monte Kasina i drugih znamenitosti. Njemačka vojska proglašava Rim otvorenim gradom kako kaoboji nebi srušili povijest jer povjesti nemaju. Povlači se na rijeku Po...