OPERACIJE

Saveznička operacija Baklja

Wikimedia CC
19.12.2017.
u 12:33

Američki general Clarke dobio je, doduše, obećanje glavnoga francuskoga zapovjednika u Africi, admirala Darlana da se Francuzi neće suprotstaviti invaziji, ali je problem bio u tome što Darlan nije imao ovlasti dati takvu izjavu.

Potaknuti stalnim Staljinovim pritiskom o otvaranju drugoga bojišta, ali i sa željom da se aktivno uključe u europski rat, Amerikanci su 8. studenoga 1942. iskrcali svoje snage u sjevernoj Africi. Time su ugrozili pozadinu njemačkoga Afričkoga korpusa koji se povlačio nakon poraza kod El Alameina i izravno ugrozili fašističku Italiju. Iako su pregovorima s francuskim kolonijalnim snagama vjernim režimu maršala Pétainea pokušali osigurati mirno iskrcavanje, operacija kodnog naziva „Torch“ ili „Baklja“ nije prošla bez teškoća.

Američki general Clarke dobio je, doduše, obećanje glavnoga francuskoga zapovjednika u Africi, admirala Darlana da se Francuzi neće suprotstaviti invaziji, ali je problem bio u tome što Darlan nije imao ovlasti dati takvu izjavu. Kada su se anglo-američke snage pod zapovjedništvom američkoga generala Dwighta Eisenhowera iskrcale na nekoliko mjesta, uključujući Casablancu, Oran, Tanger i druga, reakcije 100.000 francuskih vojnika  u Alžiru, Maroku i Tunisu bile su različite. Veći je dio operacije prošao glatko.

No u Oranu je došlo do žestokih borbi. Mjestimičan otpor višijevskih snaga stajao je Amerikance 556 ubijenih i 837 ranjenih vojnika, a stradalo je i oko 300 britanskih i 700 francuskih vojnika. U međuvremenu je Hitler zaprijetio  Pétainu da će okupirati preostali dio Francuske ako Francuzi ne pruže jači otpor iskrcavanju. Kada se Darlan pet dana poslije iskrcavanja predao, njemačka je vojska upala u višijevsku Francusku i okupirala je.

Iako je operacija „Baklja“ bila uspješna, borbe s prekaljenim njemačkim Afričkim korpusom  stavit će na kušnju još nezrele američke vojnike, ali i anglo-američko savezništvo. Francuski admiral Darlan, kojega su saveznici podupirali nasuprot De Gaulleu, ubijen je u atentatu protunacističkog rojalista mjesec dana nakon predaje, što je izazvalo nova nesuglasja u francuskim redovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije