PRVI SVJETSKI RAT: OPERACIJE

Schlieffenov plan za nadolazeći rat

Njemačka Schlieffen
VP magazin
03.03.2014.
u 22:50

Plan je pokušao odgovoriti na ključno pitanje: kako u što kraćem vremenu ponuditi izlaz Njemačkoj zarobljenoj u saveznička kliješta

Sukob na globalnoj razini koji je danas poznat kao Prvi svjetski rat, a u vrijeme izbijanja nazivan jednostavno Velikim ratom, trebao je ujedno biti i posljednji veliki sukob. Trebao je to biti „rat svih ratova“ koji će stvari napokon postaviti na svoje mjesto i donijeti trajni mir na Zemlji. Jer mira (osobito u Europi) već stoljećima nije bilo: neprestano su s jedne na drugu stranu kontinenta marširale silne vojske, nove su se sile trudile izboriti za mjesto pod suncem, a stare (kojima je odgovarao status quo) nastojale su ih u tome spriječiti. Sklapani su dogovori i savezi, a onda opet razvrgavani kad bi koja usijana glava poželjela nemoguće ustupke od dojučerašnjih saveznika. I zapravo je teško reći koje su ofenzive bile snažnije, one diplomatske pod palicama krunjenih glava ili one vojne, kada bi dirigirani sabljama generala zagrmjeli topovi.

A onda je, na ionako pretrpanom europskom nebu, naglo zasjala zvijezda jedne nove sile: bila je to Pruska, kraljevina koja se (prema riječima samoga Napoleona) „izlegla iz topovske kugle“.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije