Naslovnica

Sedmi dan bitke za Šibenik

U to vrijeme pripadnici bojne „Frankopan“ prvi prelaze šibenski most pod zapovjedništvom Miljenka Šimičevića-Slave na svom putu prema sinjskoj bojišnici. Oko podneva na most s vodičke strane izbija satnija 113. br. HV-a koja kreće u pretres okolnoga područja od zaostalih pripadnika JNA, te njihovoga ostavljenoga oružja i opreme.
27. rujna 2014. u 15:34 7 komentara 8401 prikaza
Šibenik
Foto: HTV
Pogledajte galeriju 1/2

SEDMI DAN - 22. rujna 1991. godine

Tijekom noći topnička bitnica 130mm prebacuje se iz Jelinjaka u Dubravu zbog što učinkovitijega djelovanja po haubičkoj bitnici JNA u Gačelezima i snagama JNA na mostu i magistrali na koje će ispaliti preko 250 granata. U 5,00 sati počinje posljednji i najžešći napad hrvatskih topničkih bitnica po položajima oko mosta i magistrale koji je trajao puna dva sata. Zbog dolaska borbenih zrakolova u 7,00 sati prekida se borbeno djelovanje, a snage JNA već su napustile gađane pložaje i pobjegle u Gačeleze. U to vrijeme pripadnici bojne „Frankopan“ prvi prelaze šibenski most pod zapovjedništvom Miljenka Šimičevića-Slave na svom putu prema sinjskoj bojišnici. Oko podneva na most s vodičke strane izbija satnija 113. br. HV-a koja kreće u pretres okolnoga područja od zaostalih pripadnika JNA, te njihovoga ostavljenoga oružja i opreme.

DA | Autor : HTV Foto: HTV

Dio snaga s istočne strane mosta u popodnevnim satima prebacuje se na položaje oko vojarne u Ražinama gdje je uskladišteno oružje Općinskoga štaba TO Šibenik, u napad se priključuje minobacačka skupina s mosta, pzo top 40mm i topnička bitnica s otoka Žirja. U žestokom napadu skoro je postignuta predaja vojarne, ali zbog potpisivanja primirja u Igalu između RH i JNA napad je obustavljen. Snage JNA sa šibenskog mosta povukle su se do Čiste Male, te im je onemogućeno izravno gađanje Šibenika i ostalih priobalnih mjesta. Posljedni zračni napad u šibenskoj bitci izveden je oko 15,30 sati na obalnu topničku bitnicu Žirje gdje su pogođena dva topa i strjeljivo u zaklonu za radar koje je eksplodiralo, a pričuvni policajac PU Šibenik, Zoran Klarić, obara neprijateljski zrakoplov G-2 „Galeb“ lako prijenosnim pzo sustavom „Strela“ 2M što je zadnji oboreni zrakoplov u toj bitci. Sljedećega dana oglašen je prestanak opće opasnosti u gradu Šibeniku koja je trajala neprekinuto sedam dana. Prva pobjeda u Domovinskom ratu postignuta je te će najaviti početak zaustavljanja velikosrpske agresije na RH.

Sutra donosimo zadnji dio feljtona - "VELIKA POBJEDA U DOMOVINSKOM RATU"

>>Prva pobjeda u obrani od velikosrpske agresije – šibenska bitka u rujnu 1991. godine, 1. dio

>>Prvi dan bitke za Šibenik, 2 .dio

>>Drugi dan – gine prvi šibenski branitelj Marinko Kardum, 3. dio

>>Napadi JRV-a na Šibenik, 4. dio

>>„Obadva, obadva, oba su pala!“, 5. dio

  • sestrićna:

    ma to su nas marsovci napali..barem tako misli slučajni premijer ..

  • neven.berovic:

    Vi koji danas sve znate o oslobađanju mosta proćitajte "Zapvjed za oslobađanje mosta" OD DANA 21, RUJNA 1991g,

  • MLHorvat:

    Ovu pobjedu treba nastaviti pobjedom Kolinde na predsjedničkim izborima, pa pobjedom domoljubne opcije na parlamentarnim izborima, pa onda pobjedom na lokalnim izborima i tako dalje nastaviti, ako bi se ova naša prelijepa zemlja izvukla iz ovog gliba u koju nas je sdp zakopao.