Naslovnica

Šesti dan bitke za Šibenik - "OBA SU PALA!"

Kad se u programu HTV-a tog dana prolomio povik "Obadva, Obadva" u zemlji je zavladala euforija. Cijeli podvig snimljen je za povijest, a treba spomenuti i autora snimke Ivicu Bilana.
21. rujna 2014. u 02:51 18 komentara 13731 prikaza
Oba
Foto: Youtube Screenshot
Pogledajte galeriju 1/4

Današnji dan 1991. godine bio je odlučujući dan u bitci za ŠibenikDan je započeo haubičkim bombardiranjem grada s položaja JNA u Gaćelezima,a istodobno počinju i zračni napadi kojih je tog dana bilo 55.

Prilikom jednog od tih napada na topničku bitnicu Zečevo dolazi do jednog od najslavnijih događaja Domovinskog rata, poznatog kao "Obadva, obadva, oba su pala!".

Jedan od aviona srušio je Goran Pauk, tadašnji pripadnik 113. brigade, a današnji župan šibensko-kninski na topu 3/20mm M55. Drugi avion srušio je Neven Livajić sustavom protuzračne obrane "Strela" 2M.

Goranu Pauku tog je dana top punio mladi 23-godišnji Filip Gaćina.

Pogledajte snimku pogođenih aviona, razgovor pilota kada su shvatili da su pogođeni te slavlje hrvatskih junaka nakon uspješnog rušenja neprijateljskih aviona!

Ushićenim povikom: "Obadva, obadva, oba su pala" Filip je malo kasnije ispratio obrušavanje dvaju neprijateljskih Jastreba JNA u more kraj Rogoznice. Taj spontan, iskren povik odveo ga je u legendu, a njegov glas postao otpor srpskoj agresiji. Filip je preživio rat. Poginuo je u razminiranju kao pripadnik Mungosa 19. rujna 1998 godine.

Kad se u programu HTV-a tog dana prolomio povik "Obadva, Obadva" u zemlji je zavladala euforija. Cijeli podvig snimljen je za povijest, a treba spomenuti i autora snimke Ivicu Bilana.

Popodne tog dana u Vodice stiže manja skupina bojne "Frankopan" koja je putovala prema sinjskom bojištu. Oni se odmah stavljaju na raspolaganje zapovjedništvu obrane grada i istog popodneva odlaze s protuoklopnim sredstvima prema mostu izvsti napad na tenkove JNA i taj zadatak čine vrlo uspješno. Padom mraka počela se naslučivati konačna pobjeda i svi su se neprijateljski vojnici povukli sa platoa pored šibenskog mosta i ostatka magistrale.

  • orlioz:

    Well done, my friend...................koje je to bilo ludilo,koje je to bilo veselje ,koje je to bilo punjenje baterija kad se ovo prikazalo na TVu.....dobro smo to izdurali..

  • luena 01:

    Ok ,sad sm pogledala jedan video domovinskom ratu koji je snimio jedan "mudri" cetnik sebi za uspomenu.... Film lijepo prikazuje i dokazuje agresiju na Hrvatsku od strane srba i cetnika ,pa tamo nekih Hermana, ti su bili "najhrabriji",prvi su pobjegli... ... prikaži još!. Tri dana pred Oluju su prvo luksuznim automobilima napustili dojucerasnji "hrabri" srpski dobrovoljci i komanderi, drugi dan srednja klasa automobila ,treci dan "jadnici"od junaka na traktorima kamuflirani kao civili sto naravno nije srpskoj javnosti pokazano nego samo stradale civile i bas ti najjadniji sami sebi prepusteni pravi civili,zene ,djeca, straci koji su njih preko sest tisuca u bijegu pregazeni bezobzirnom bjezanijom pregazeni od njihovih junaka... Podmetajuci javnosti svoje lazi...To je srpska "istina",ko i uvijek...

  • Kakma:

    Prakticki sa prackama protiv " Hrabre -nebeske srbske armije ".A tako su prolazili cijelo vrijeme njihove okupacije.Oni bi davno vec kapitulirali da ih nije usrani crnacki UNO cuvao.