SUKOBI

Šestodnevni rat Izraela i Egipta

Wikimedia CC
19.07.2017.
u 19:12

Stratezi u Tel Avivu nisu dugo razmišljali. Rano ujutro 5. lipnja 1967. izraelsko zrakoplovstvo iznenada je napalo egipatske zračne luke i u jednom danu uništilo oko 300 protivničkih zrakoplova.

Slom izraelsko-anglo-francuske agresije na Egipat 1956. u arapskom je svijetu podigao ugled egipatskog predsjednika Gamala Abdela Nasera kao predvodnika borbe protiv Izraela. Naser je sljedećih deset godina znatno ojačao egipatsku vojsku najmodernijim sovjetskim oružjem. Bilo je samo pitanje dana kada će doći do novog obračuna na Bliskom istoku. Nije uopće bilo bitno tko će ispaliti prvi metak! Izazivajući Izrael, Naser je uputio nove divizije na Sinaj i blokirao ulaz u izraelsku luku Akaba, zatraživši istodobno da se povuku mirovne snage.

Stratezi u Tel Avivu nisu dugo razmišljali. Rano ujutro 5. lipnja 1967. izraelsko zrakoplovstvo iznenada je napalo egipatske zračne luke i u jednom danu uništilo oko 300 protivničkih zrakoplova. Istodobno su desetkovane sirijske i jordanske zračne snage. Izrael je tako stekao apsolutnu nadmoć u zraku. To je omogućilo da tri tenkovske kolone na Sinaju brzo razbiju egipatsku obranu i za tri dana stignu na Sueski kanal. Egipćani su se povlačili bez ikakva plana pretrpjevši velike  gubitke. Neuvježbane posade napuštale su nove tenkove i topove pa je u izraelske ruke pao ratni plijen vrijedan više od dvije milijarde dolara. I sirijska i jordanska vojska doživjele su težak poraz.

Jugoslavenski predsjednik Josip Broz – Tito već je prvoga dana rata osudio Izrael kao agresora i otputovao u Moskvu, gdje se sastalo vodstvo Varšavskog pakta. Iz Kaira su javili da Naser u očaju želi počiniti samoubojstvo. Tito je telefonski smirio egipatskog vođu i dopustio sovjetskim zrakoplovima da preko Jugoslavije prevoze ratni materijal u već poraženi Egipat. Na inicijativu Ujedinjenih naroda ratne su operacije prekinute, ali je Izrael za samo šest dana postigao najveću pobjedu u svojoj povijesti. Domogao se Sinaja, jordanskog dijela Jeruzalema i strateški važne Golanske visoravni u Siriji. I to uz minimalne gubitke.

U izraelskoj velikoj pobjedi krila se, međutim, klica novoga ratnog obračuna. Godine 1973. ojačani Egipat krenut će pod vodstvom Anvara el Sadata u protunapad i osloboditi, što borbom, što pregovorima, velik dio svoga okupiranog teritorija.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
15:39 20.07.2017.

Izrael nije izbio na Suetski kanal, došao je 40 km do kanala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije