POVIJEST HRVATA

Skupnik, vodnik i stožerni vodnik

Čin 1877
VPmagazin
07.03.2014.
u 03:46

Riječ dočasnik nije hrvatski tradicionalni vojni termin, jer se sve do 1918. godine koristi riječ podčasnik, a nikada dočasnik.

Činovi nižih dočasnika Hrvatske vojske, uvedeni 1991. godine, bili su desetnik, vodnik i stožerni vodnik. Čin stožernog vodnika ukinut je 1995. godine, a 2000. godine dolazi do novih izmjena u dočasničkim činovima te su otada činovi nižih dočasnika skupnik, desetnik i narednik. U ovome nastavku objasnit ćemo porijeklo naziva činova skupnika, vodnika i stožernoga vodnika. Skupnik Čin skupnika uveden je Odlukom o oznakama činova i dužnosti u OSRH objavljenom 17. siječnja 2000. kao najniži dočasnički čin. Za razliku od čina desetnika koji se javlja već stoljećima, naziv čina skupnika ne javlja se nikada u povijesti kao vojni čin i nije jasno zašto je uopće uveden. Ipak, čin skupnika postojao je u jednom kratkom razdoblju hrvatske povijesti, i to kao čin dužnosnika Ustaške mladeži 1944. – 1945. godine. Odredbom od 15. studenoga 1944. proveden je preustroj Ustaške mladeži kojim je njena organizacija pojednostavljena, s manjim brojem dužnosnika na svim razinama. Istodobno su promijenjeni nazivi ustrojbenih jedinica te u skladu s time i nazivi činova dužnosnika. Tada je nekadašnji „zbir“ na čijem čelu je stajao „zbirnik“ preimenovan u „skup“ na čelu sa „skupnikom“. Viši činovi bili su „stiegovođa“, „nadzornik“ i „sbornik“. Ovo je jedini trenutak hrvatske povijesti da se javlja čin „skupnika“, no budući da je ovaj podatak malo poznat, ne možemo reći da je u OS RH namjerno uveden ustaški čin, već je gotovo sigurno da onaj tko ga je uveo o tome nije ništa znao te da se radi o – slučaju. U nastavkuovoga članka te u kasnijim nastavcima
vidjet ćemo da je ovakvih nespretnosti bilo još.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina za vojnu povijest!

Ključne riječi

Komentara 1

ZP
zpomper8
11:04 29.01.2017.

Po meni,koji sam odslužio vojni rok u wx JNA,i bio dugogodišnji profesionalac OS RH,uveo bih činove po nekom svom razmišljanju,kao npr. vojnićki činovi:pozornik,razvodnik i desetnik...dočasnici:skupnik,vodnik,stožerni ili stariji vodnik,narednik,nadnarednik i stariji nadnarednik...časnici:porućnik,kapetan,satnik,bojnik,pukovnik,brigadir, i generali:general-bojnik,general pukovnik,brigadni general,i samo jedan general zbora!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije