JNA

"Sloboda 71"

"Sloboda 71"
Vojna povijest
06.02.2013.
u 12:33

Nikad viđene fotografije velike vojne vježbe JNA iz 1971. godine

Unutar zbirke fotografija 5. vojne oblasti JNA, koja se danas čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, okupljeni su izvorni fotografski zapisi iz kamera reportera Fotoodjela Doma JNA nastali između 1945. i 1975. godine. Fotoreporteri su sustavno pratili sva važna vojna i politička zbivanja unutar Oblasti, a istaknuto mjesto u zbirci zauzimaju snimci vojnih vježbi. Slijedom toga, jedna od najvećih vojnih vježbi u Europi, simbolički nazvana “Sloboda 71”, posebno je detaljno dokumentirana na približno tisuću crno-bijelih negativa srednjeg formata, koji nam danas, nakon više od četrdeset godina, pružaju izvanredan vizualni uvid u najveću vježbu postrojbi JNA nakon Drugoga svjetskog rata.
Ova velika vojna vježba Jugoslavenske narodne armije održana je između 2. i 9. listopada 1971. godine, nekoliko godina nakon vojne intervencije snaga Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj, a u prilično burnom trenutku jugoslavenskog političkog života. U takvim okolnostima, cilj je bio provjeriti djelotvornost sustava općenarodne obrane u ratnom sukobu sa suvremeno naoružanim protivnikom, kao i prikazati novo naoružanje i vojnu opremu. Vježbom, u kojoj je sudjelovalo oko 40.000 pripadnika Jugoslavenske narodne armije i Teritorijalne obrane, zapovijedao je načelnik generalštaba JNA general-pukovnik Viktor Bubanj, a izvođenju određenih akcija nazočio je i vrhovni zapovjednik, maršal Josip Broz Tito.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije