NA DANAŠNJI DAN

Sovjeti šalju tenkove u Istočni Berlin

Vojna
Foto: http://media.nara.gov/
1/2
17.06.2014.
u 17:42

Sovjeti su udarili snažno i bez najave. Vojnici uz oklopna vozila i tenkove prošli su kroz masu

Zbog povećanih normi, građevinski radnici počinju štrajk koji je prerastao u masovne prosvjede; prosvjednici zahtijevaju političke i socijalne promjene; pobunu i sukobe zaustavio dolazak sovjetskih tenkova na ulice. Bilo je više od 50.000 ljudi na prosvjedu. Sovjeti su udarili snažno i bez najave. Vojnici uz oklopna vozila i tenkove prošli su kroz masu. Neki su se pokušali oduprijeti no većina je pobjegla prije okršaja. Crveni križ u Zapadnom Berlinu (gdje je većina izbjegla) procijenio je ukupno 20 mrtvih te više od 100 ranjenih.

Foto: Bundesarchiv_Bild_175-14676,_Leipzig,_Reichsgericht,_russischer_Panzer

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije