NA DANAŠNJI DAN

Sovjeti zauzeli njemačko zapovjedništvo u bitki za Berlin

Untergang
http://vignette3.wikia.nocookie.net/
21.04.2016.
u 17:03

Tinejdžeri s protutenkovskim oružjima bili su postavljeni u urbanim sredinama, parkovima i uskim ulicama. U bitki za Eggersdorf, mala je grupa od sedamdesetak inedjžera uspjela odbiti sovjetski napad sa samo tri protutenkovska topa. Kasnije su bili pregaženi od strane sovjetskih tenkova i pješaštva.

Na današnji dan 1945. godine, sovjetska vojska na jugu Berlina napala je Zossen, sjedište njemačkog Visokog zapovjedništva,  piše History.

Jedini preostali branitelji Berlina bili su raspoređeni u malim grupama Hitlerove mladeži; tinejdžeri s protutenkovskim oružjima bili su postavljeni u urbanim sredinama, parkovima i uskim ulicama. U bitki za Eggersdorf, mala je grupa od sedamdesetak tinejdžera uspjela odbiti sovjetski napad sa samo tri protutenkovska topa. Kasnije su bili pregaženi od strane sovjetskih tenkova i pješaštva.

Naslovna fotografija - kadar iz filma Der Untergang

>>Kraj bitke za Berlin

Na zidovima kuća i zgrada bijelom bojom bili su napisani Goebbelsovi slogani: "Svaki Nijemac će obraniti svoj glavni grad. Zaustavit ćemo crvene horde na zidinama našeg Berlina. Samo nas probajte zaustaviti!" "U Berlinu su postavljeni betonski bunkeri, barikade, mine, zamke te su samoubilački odredi čekali kada će Crvena armija napasti. Počela je padati kiša. Vidio sam blizu Bisdorfa naše topništvo kako otvara vatru. -"Koja nam je meta?" - Pitao sam zapovjednika baterije. -"Centar Berlina, mostovi Spree i sjevernu i štetinsku željezničku postaju" - odgovorio je. Nakon toga se preko radija čula zapovijed od koje nam se ledila krv u žilama: "Otvorite vatru na glavni grad fašističke Njemačke". Upisao sam vrijeme, bilo je 8:30 sati, 22. travnja. Na centar grada palo je 96 granata u samo nekoliko minuta."

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:46 22.04.2016.

bitci, hrvatine...bitka-bitci....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije