NA DANAŠNJI DAN

Sovjeti zauzeli Ternopil 1944. godine

Rian
Foto: RIAN archive
15.04.2016.
u 07:49

Na današnji je dan i američka vojska započela planirati operaciju Wedlock, invaziju na Kurilske otoke sjevernog Japana.

Na današnji dan 1944. godine, sovjetska je Crvena armija zauzela Ternopil, jedan od glavnih gradova istočne Galicije, na bivšoj granici Poljske, piše History.

Ternopil, tradicionalno dio Poljske, kasnije dio Sovjetskog Saveza, postao je okupiran od strane Nijemaca u njihovoj ofenzivi koja je započela u lipnju 1941. godine. 180 Židova ubijeno je u Ternopilu na početku njemačke okupacije: kasnije ih je ubijeno na desetke tisuća u velikoj okupaciji istočne Poljske. Crvena je armija prirodno predstavljala osloboditelje od njemačkog totalitarizma, ali će ubrzo Židovi shvatiti da njihovi komunistički osloboditelji zapravo predstavljaju totalitarizam, ali u drugoj boji.

Na današnji je dan i američka vojska započela planirati operaciju Wedlock, invaziju na Kurilske otoke sjevernog Japana. Američke i kanadske postrojbe uz pomoć 9. flote i američkih bombardera trebali su bombardirati otoke svaki dan kako bi ih okupirali. Plan je bio obična fikcija. Nije bilo nikakve invazije ili 9. flote. Trebala se samo odvratiti pozornost Japanaca s Marjanskog otočja, pravog cilja savezničkih zapovjednika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije