Naslovnica

Sovjetske snage probile obruč oko Lenjingrada

Nakon početka invazije na Sovjetski Savez u lipnju 1941. godine, njemačke postrojbe napale su Lenjingrad, drugi najveći grad u SSSR-u.
12. siječnja 2017. u 15:08 1 komentara 3808 prikaza
Lenjingrad
Foto: Deutsches Historisches Museum

Na današnji dan 1943. godine, sovjetske su postrojbe probile obruč njemačke opsade Lenjingrada koja je do tog trenutka trajala čak godinu dana i šest mjeseci. Tom su rupom u opsadi Sovjeti uspjeli transportirati dodatne zalihe preko jezera Ladoga, piše History.

Nakon početka invazije na Sovjetski Savez u lipnju 1941. godine, njemačke postrojbe napale su Lenjingrad, drugi najveći grad u SSSR-u. Njemačke snage, koje su prilazile gradu sa zapada i juga, okružile su grad te prekinule željezničku liniju Lenjingrad-Moskva. Njemačka je ofenzivom pokušala okupirati grad ali nije uspjela. Nakon toga, Hitler je započeo s opsadom te nije dopustio ulazak u bivši glavni grad stare Rusije. Hitler je čekao da Sovjeti izađu te je htio grad sravniti sa zemljom te ga predati svojim finskim saveznicima koji su napredovali prema gradu sa sjevera. Finska će se ubrzo zaustaviti blizu Lenjingrada, zadovoljna s povratkom izgubljenog teritorija iz 1939. godine.

Opsada je službeno započela 8. rujna 1941. godine. Građani Lenjingrada započeli su s izgradnjom fortifikacija te protutenkovskih rovova kako bi izgradili stabilnu obranu, ali nisu dobivali ključne zalihe iz sovjetske unutrašnjosti. Godine 1942., 650 000 građana umrlo je od gladi, bolesti, hladnoće te ozljeda od bombardiranja. Evakuirano je oko milijun bolesni, starijih ili vrlo mladih građana Lenjingrada, a dva milijuna ljudi je ostalo u gradu.

Sovjetska protuofenziva natjerala je Nijemce na zapad 27. siječnja 1944. godine te je tako završena opsada koja je trajala 872 dana.

>>Hitler preuzeo zapovjedništvo nad njemačkom vojskom

>>Sovjeti okružili sa svih strana smrznute Nijemce u Staljingradu

Elipso