NA DANAŠNJI DAN 1939.

SSSR izbačen iz Lige Naroda

Finska
Wikimedia
14.12.2015.
u 10:19

Litva, Latvija i Estonija morale su potpisati ugovore u kojima će Rusima "posuditi" zračne i mornaričke vojne baze.

Na današnji dan 1939. godine, međunarodna mirovna organizacija Liga Naroda koja je ustrojena na kraju Prvoga svjetskog rata, izbacila je Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika zbog invazije na Finsku koja je započela 30. listopada, piše History.

Iako je Ligu Naroda utemeljio i stvorio predsjednik SAD-a Woodrow Wilson, Sjedinjene Države nikada se nisu priključile Ligi Naroda, a trebale su biti prva zemlja koja će voditi novi mirovni savez. Iako je Liga stvorena kako ne bi došlo do još jednog Velikog Rata, pokazala se neučinkovitom i jadnom. Japan je napravio invaziju na Kinu, a Talijani su napali Etiopiju. Liga također nije uspjela spriječiti ponovno naoružavanje Njemačke koja je direktno kršila Mirovni ugovor u Versaillesu, dokument koji je formalno završio Prvi svjetski rat.

Njemačka i Japan su dobrovoljno izašli iz Lige Naroda 1933. godine, a Italija je također izašla četiri godine kasnije, 1937. Uskoro su se vidjele prave imperijalističke namjere Sovjetskog Saveza koji je okupirao istočnu Poljsku u rujnu 1939. godine, "s ciljem da zaštiti rusku braću po krvi - Ukrajince i Bjeloruse koje su Poljaci navodno mučili. Litva, Latvija i Estonija morale su potpisati ugovore u kojima će Rusima "posuditi" zračne i mornaričke vojne baze.

Invazija na Finsku odjeknula je u cijelome svijetu. Nikakva provokacija nije mogla opravdati taj čin. Predsjednik Roosevelt, iako saveznik SSSR-a, osudio je invaziju. Sovjeti su zbog toga napustili Svjetski sajam u New Yorku, a Liga Naroda izbacila je SSSR iz svog članstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije