NA DANAŠNJI DAN - 1944.

SSSR zauzeo Rumunjsku

Warfare History Network
22.08.2017.
u 19:34

Kralj Karol je abdicirao u rujnu 1940. godine, a država je ostala u rukama premijera Iona Antonescua i njegove Željezne Garde.

Na današnji dan 1944. godine, sovjetske su snage probile obranu kod Jassyja, u sjeveroistočnom dijelu Rumunjske te su tako natjerale rumunjskog kralja da potpiše primirje sa Saveznicima te preda državu u ruke SSSR-a, piše History.

Početkom 1937. godine, Rumunjska je došla pod kontrolu fašističke vlade koja je bila slična onoj u Njemačkoj, s rasnim zakonima itd. Rumunjski kralj, Karol II., raspustio je vladu godinu dana kasnije ali nije mogao ugasiti fašističku paramilitarnu organizaciju naziva Željezna Garda. Dana 5. srpnja 1940. godine, Rumunjska je postala saveznik s nacističkom Njemačkom. Kasnije iste godine, Hitler je stigao s vojskom u Rumunjsku kako bi se napao SSSR velikim i širokim bojištem od Baltika do Crnog mora.

Kralj Karol je abdicirao u rujnu 1940. godine, a država je ostala u rukama premijera Iona Antonescua i njegove Željezne Garde. Ubrzo je Rumunjska ponovno zauzela područje koje je izgubila od SSSR-a, ali je i morala dopustiti Njemačkoj da iskorištava njezine resurse.

Nakon što je Njemačka počela gubiti rat, Antonescu je tražio saveznike na zapadu kako bi se borio protiv sovjetske okupacije. Ubrzo je stigao i sin preminulog kralja, Mihael, te je uhitio profašističku vladu kako bi se borili zajedno sa snagama SSSR-a. Kralj je ubrzo potpisao primirje te objavio rat Njemačkoj 1944. godine.

Kralj Mihael je kasnije ironično natjeran od strane Sovjeta da abdicira kako bi se napravila satelitska komunistička vlada u Rumunjskoj do kraja Hladnog rata. Kralj je uništio svoju zemlju kako bi je spasio.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar intimus500
intimus500
09:04 23.08.2017.

al su se rumunji usrećili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije