SOVJETSKI SAVEZ

Staljin izdaje naredbu br. 227

Lenjingrad i 227
Foto: Wikimedia
1/2
27.07.2015.
u 06:38

Staljin je trebao motivirati svoje časnike i narod kako bi se obranio Lenjingrad. Isti su dan, nakon izdavanja naredbe, ruski seljaci i partizani u području oko Lenjingrada ubili njemačkog službenika Adolfa Becka, čiji je posao bio slanje poljoprivrednih proizvoda iz okupirane Rusije prema njemačkim postrojbama.

Na današnji dan 1943. godine, Josif Staljin, vođa i diktator Sovjetskog Saveza, izdaje naredbu broj 227 koja će postati poznata pod imenom "Ni koraka nazad" dok Nijemci istovremeno ulaze u ruski prostor. Zapovijed je točno opisivala kako će sve kukavice i izdajice biti likvidirane na licu mjesta. "Ni jedan korak unatrag ako to isključivo nije zapovjedilo vrhovno zapovjedništvo. Zapovjednici koji napuste položaj bez odobrenja višeg stupnja su izdajice", prenosi History.com

Foto: RIAN arhiv

Rani njemački uspjesi u Sovjetskome Savezu ohrabrili su Hitlera koji je htio osvojiti Lenjingrad (današnji St. Petersburg) i Staljingrad (današnji Volgograd). Međutim, njemački napad na Staljingrad uskoro su odbili neustrašivi sovjetski vojnici kojima se svakodnevno pridruživalo sve više rezervnih boraca. Nijemci su se nedugo nakon toga okrenuli prema Lenjingradu. Staljin je trebao motivirati svoje časnike i narod kako bi se obranio Lenjingrad. Isti su dan, nakon izdavanja naredbe, ruski seljaci i partizani u području oko Lenjingrada ubili njemačkog službenika Adolfa Becka, čiji je posao bio slanje poljoprivrednih proizvoda iz okupirane Rusije prema njemačkim postrojbama. Ruski su patrioti također počeli paliti skladišta žita i staje gdje su spremane poljoprivredne namirnice prije transporta. Partizanski pamflet glasio je ovako: "Rusi! Uništite njemačkog zemljoposjednika! Protjerajte Nijemce sa sovjetske zemlje!"

>>Najveća suvremena evakuacija - operacija "Hannibal"

>>Pobjeda u Europi

>>Noćna mora njemačkih tenkista - sovjetski "Zveroboy"

Komentara 1

DU
Deleted user
06:00 04.08.2015.

To se zapravo zbilo 1942 nakon pada Rostova na Donu, a ne 1943 kako pise u clanku. Jedna od interesantnih posljedica je bila osnivanje specijalnih NKVD jedinica koje su imale zadatak pucati u ledja Sovjetskim vojnicima koji su se pokusavali povuci bez izricite naredbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije