Naslovnica

Stara Gradiška i žrtve srpskog logora

Vlado Radošić dokumentima i iskazima evidentirao je kalvariju onih koji su u tom logoru bili zatočeni do kraja 1991., ali na tome neće stati
07. svibnja 2013. u 20:52 0 komentara 356 prikaza
Stara Gradiška i žrtve srpskog logora
Foto: Vojna povijest

Vlado Radošić, dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik specijalne policije „Zebri“ iz Nove Gradiške, umirovljen u zvanju glavnoga policijskog inspektora, okušao se u pomalo neobičnoj ulozi – objavio je knjigu o stradalnicima srpskog logora u Staroj Gradiški. U njoj je dokumentima i iskazima evidentirao kalvariju onih koji su u tom logoru bili zatočeni do kraja 1991. godine. No autor ne namjerava stati. Tvrdi da je prikupio izniman opseg dokumentacije kojom će predočiti zločine počinjene nad pripadnicima nesrpske nacionalnosti sve do oslobodilačke operacije „Bljesak“. S obzirom da je riječ o stotinama logoraša koji su zatočeni i s područja Bosne i Hercegovine, knjiga će zasigurno imati značajan odjek već samim time što Radošić kani dokazati kako je u Gradiški funkcionirao sustav logora, čak i onda kada je objekt službeno imao funkciju zatvora. Autor je kratko opisao i druge srpske zarobljeničke logore u zapadnoj Slavoniji (Okučani, Miokovićevo, Mali Grđevac, lager Sekulinci kod Voćina, Bučje, sela Gornji Varoš, Bijela Stijena i Borovac), kao i one u BiH (Manjača i Batkovići) ili pak Srbiji (Begejci).

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.