NOVI SUKOB?

Što Rusiju očekuje ako odluči napasti Tursku?

US
Foto: Wikimedia
1/12
25.11.2015.
u 12:54

Može li se Turska obraniti? Ili će tražiti pomoć NATO-a...

Nakon što je tursko ratno zrakoplovstvo srušilo ruski mlažnjak, sve su oči uprte u Tursku. Ne treba biti iznenađen činjenicom da Turska s lakoćom može "skinuti" ruske mlažnjake. Ona koristi naprednu tehnologiju; dio je kupljen u SAD-u, a dio opreme proizvodi "doma", piše BusinessInsider.

Pogledajte tursku ratnu opremu u nastavku.

Turski zrakoplov koji je srušio ruski mlažnjak bio je F-16 Fighting Falcon. Turska posjeduje oko 300 komada višenamjenskih lovaca koje proizvodi uz američku licenciju.

Foto: Wikimedia

F-16 je i dalje glavni avion u američkom ratnom zrakoplovstvu.

Izraelci koriste svoj IAI Heron kako bi nadgledali Gazu. Turska ima desetak posebno napravljenih sličnih dronova s jačim motorima te turskom opremom za špijunažu.

Foto: Wikimedia Commons

Turska također koristi tri američka MQ-1 Predator drona. Kada su ti dronovi opremljeni raketama Hellfire, mogu neutralizirati mete na zemlji koje u tom trenutku nisu ni svjesne da ih se nadgleda. Naručeno je još nekoliko komada.

Foto: Wikimedia

Američki Black Hawk je pouzdani vojni helikopter koji koristi američka vojska. Turska je nedavno potpisala ugovor po kojem će primiti 115 specijalno dizajniranih helikoptera.

Foto: Wikimedia

Turska je nedavno razvila i svoju haubicu Panzer. Doseg joj je tridesetak kilometara.

Foto: Youtube Screenshot

Turska je nabavila i američke raketne sustave – MGM-140 Army Tactical Missile System. Sustav može raketirati ciljeve na daljini većoj od 150 kilometara.

Foto: Wikimedia

Turska je ponosno razvila te proizvodi tenk Altay koji je ušao u upotrebu ove godine. Altay proizvodi turska tvrtka Otokar koju svijet zna po proizvodnji autobusa.

Foto: Youtube Screenshot

Turska posjeduje i svoje zemlja-zrak rakete Mizrak-U. Navođene rakete mogu locirati te uništiti metu na više od osam kilometara.

Foto: Youtube Screenshot

BMC Kirpi je također razvila turska vojna industrija. Turska vojska posjeduje 600 komada ovakvih vozila.

Foto: Youtube Screenshot

Turska je u procesu moderniziranja svojih postrojbi te će naoružati svoju vojsku s dodatnih pola milijuna novih pušaka. Pušku su razvili Turci u zadnjih šest godina kako bi se puška lakše prilagođavala terenu i klimi.

Foto: Youtube Screenshot

Turski brodovi Ada opremljeni su za borbu protiv svega – od podmornica do zrakoplova. Turska posjeduje dva komada te planira izgraditi još desetak.

Foto: Youtube Screenshot

Turska također ima 13 njemačkih podmornica 209. Svaka od njih posjeduje 14 torpeda i protubrodskih raketa.

Foto: Wikimedia Commons

Ključne riječi

Komentara 101

DU
Deleted user
14:44 25.11.2015.

a mislim, moze li naslov "sto tursku ocekuje ako je napadne Rusija" daj ljudi kako uopce mozete pisati ovakve gluposti, ne racunajuci na onih 20 miliona Kurda u turskoj koji jedva cekaju da se turcima krvi napiju, Rusi ustvari ne trebaju napadati tursku, neka samo naoruzaju kurde ali tako dobro da ih naoruzaju da Kurdi maltene mogu napast NATO, od protuoklopnih do protuzracnih Sistema,turci bi se raspali za jedno poslijepodne a da Rusi ni jedan metak nebi trebali ispaliti.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
14:40 25.11.2015.

Imaju puno toga pa i tepihe proizvedene u Kini...

IM
Immanuell
15:02 25.11.2015.

Realno, nema šanse da Rusija napadne Tursku, čak ni ako joj NATO javno da do znanja da je zbog idiotskog gledanja na politiku regije ostavlja samu. Ne zbog toga što bi joj to predstavljalo problem, već zato što to jednostavno nije rješenje. Stvar će se odvijati vjerojatno ovako: desi li se još koje upozorenje Turske da neki ćošak od 3 km prelijeće ruski avion i da će biti srušen "ako se ne vrati smjesta van granica zemlje" , Rusija će to mjesto odakle je stiglo upozorenje, kao i mjesto stacioniranih protuzračnih snaga izbrisati s lica zemlje. Odmazda će sigurno ići, nadajmo se da će ići samo rušenjem turskog aviona u "problematičnom položaju" leta...... Erdogan nije kako treba, vidi mu se u očima, osim toga podržava ISIL i naziva ga svojom braćom. Taj je svašta u stanju pa i dovesti svijet na ivicu propasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije