ZANIMLJIVOSTI

Što se dogodi s vojnom opremom nakon rata?

WHO
Foto: War History Online
1/25
31.12.2015.
u 13:29

Krajem 1960-ih godina, američka skladišta streljiva mogla su opskrbljivati sva oružja iz Drugog svjetskog rata bez proizvodnje.

Noćna mora za skupljače i kolekcionare vojne opreme. Nakon što se vojska preda ili završi rat, što se dogodi s vojnom opremom? Pogledajte slike koje će rasplakati sve kolekcionare.

Iako su milijuni oružja odbačeni na odlagališta ili uništeni, stotine tisuća komada je reciklirano te se od sirovine prave novi materijali. Korejski se rat vodio s "odbačenom" vojnom opremom, a od velikog dijela recikliranog oružja pravile su se nove puške i borbena oprema koja je ostala u upotrebi u vojskama Latinske Amerike, Azije i Afrike 1950-ih godina, piše WHO.

Većina je streljiva odbačena jer je bilo jako teško i opasno reciklirati zbog mogućnosti eksplozije. Većina nije dospjela u reciklažu iako je streljivo uvijek držalo vrijednost. Krajem 1960-ih godina, američka skladišta streljiva mogla su opskrbljivati sva oružja iz Drugog svjetskog rata bez proizvodnje.

Pogledajte slike koje će rasplakati sve kolekcionare vojne opreme!

Foto: War History Online

Foto: War History Online

Foto: War History Online

Foto: War History Online

Foto: War History Online

Foto: War History Online

Ostatak slika možete pogledati u galeriji.

Komentara 11

DU
Deleted user
13:24 01.01.2016.

Na zadnjoj slici Američki vojnik drži u ruci Njemačku automatsku pušku stg-44 (Sturmgewehr 44 ) nedavno je objavljen video u Siriji kako su Sirijski teroristi u skladištima sirijske vojske pronašli stotine ovakvih pušaka. Puške su bile dobro očuvane pa su ih iskoristili za borbu protiv sirijske vlasti. Vjerojatno nisu ni znali što drže u rukama jer puške sliče kalašnjikovu ( jedino što nemaju isti metak kao AK-47) .Najbolji je dio bio u komentarima ispod videa gdje Amerikanac plaču u komentarima ispod videa za tim puškama jer su za njih od velika kolekcionarska vrijednost. Eto sada znate gdje je dio tog oružja završio poslije drugog svjetskog rata.

PA
pan-am
13:41 01.01.2016.

Dao Bog ne trebalo više nikada nikome oružje!! Tko se mača laća od mača i gine!!

HR
hromcan
14:59 01.01.2016.

Koliko se gladnih ljudi moglo nahraniti kad se uzme u obzir kolika je vrijednost ovog odbaćenog oružja.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije