BRITANSKA POVIJEST

Strijeljan admiral Byng 1757. godine

Rat
Foto: Wikimedia CC
03.04.2017.
u 10:14

Jedini admiral u britanskoj povijesti koji je osuđen i pogubljen

Uspješna francuska invazija na otok Minorcu, kojom je počeo Sedmogodišnji rat, ujedno je obilježila najsramotniji trenutak u britanskoj pomorskoj povijesti. Zbog neuspjeha da deblokira i obrani otok osuđen je i 14. ožujka 1757. strijeljan britanski admiral John Byng. To i ne bi bilo čudno da sama presuda nije glasila da je admiral Byng kriv zato što „nije učinio najviše moguće“ kako bi spriječio pad Minorce nakon neodlučne pomorske bitke.

Na njegovu nesreću stvari su se od samog početka razvijale loše za Britance. Garnizon u Minorci bio je pod zapovjedništvom staroga generala Williama Blakeneyja koji je unatoč dobrom mentalnom zdravlju veći dio vremena provodio u krevetu, dok je najveći dio vojnika bio na dopustu pa se nije moglo računati na prevelik otpor Francuzima. Stoga je  britanska vlada u Mediteran poslala na brzinu okupljenu flotu pod Byngovim zapovjedništvom. No ubrzo se pokazalo da Byng nema dovoljno brodova za postavljeni zadatak, a k tomu su mnogi bili u lošem stanju. Unatoč tomu nesretni se admiral upustio u pomorsku bitku s Francuzima.

Iako je okršaj završio neodlučeno, Byng je odlučio svoje teško  oštećeno brodovlje povući na Gibraltar na nužne popravke. Ondje ga je dočekalo traženo pojačanje iz Britanije, no on nije dočekao da ga povede u novi boj. U međuvremenu je pad Minorce u Britaniji izazvao opći bijes javnosti pa je Byng uhićen i otpravljen na vojni sud. Osuđen je na smrt nakon mjesec dana suđenja. Nesretni John Byng  ostat će upamćen ne samo kao jedini admiral u britanskoj povijesti koji je osuđen i pogubljen, nego i kao nadahnuće za poznatu rečenicu iz Candida francuskog pisca Voltairea, koja ujedno najsažetije opisuje njegovu tragičnu sudbinu:

„U ovoj zemlji nužno je tu i tamo pogubiti admirala kako bi se ohrabrilo druge“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije