Drugi svjetski rat

Suret na Elbi 1945. - kod Aranđelovca

Suret na Elbi 1945. - kod Aranđelovca
Vojna povijest
05.08.2012.
u 16:28

Amerikanci i Sovjeti nisu se prvi put susreli na ratištu koncem travnja 1945., nego šest mjeseci ranije, 18. listopada 1944.

Jedna od najpoznatijih fotografija iz Drugoga svjetskog rata nesumnjivo je ona koja prikazuje prvi susret američkih i sovjetskih vojnika. Snimljena je 25. travnja 1945. na rijeci Elbi, u srcu Njemačke, a prikazuje euforični stisak ruku Yankeeja i Crvenoarmejaca - ratnih saveznika na koje tada još nije pala sjenka Hladnoga rata. Sudionici toga povijesnoga susreta bili su vojnici jedne isturene patrole američke 69. divizije i Crvenoarmejci iz 58. gardijske divizije. I jedni i drugi prešli su gotovo pola Europe dok su napokon doprli do obala Elbe. Susreli su se kod mjesta Torgau, nekih 120 kilometara južno od Berlina, a njihov je stisak ruku značio da je Hitlerova Njemačka konačno presječena na dva dijela i da kraj rata nije daleko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije