NA DANAŠNJI DAN - 1942.

Tajland objavio rat SAD-u i Engleskoj

Tajland Drugi svjetski rat
Axis History Forum
25.01.2017.
u 07:04

Kada je izbio rat u Europi u rujnu 1939. godine, Tajland je objavio svoju neutralnost, međutim to se nije sviđalo Francuzima i Englezima.

Na današnji dan 1942. godine, satelitska država carskog Japana, Tajland, objavio je rat Saveznicima, piše History.

Kada je izbio rat u Europi u rujnu 1939. godine, Tajland je objavio svoju neutralnost, međutim to se nije sviđalo Francuzima i Englezima. Obje su zemlje imale kolonije u okruženju Tajlanda te su vjerovale kako će Tajland podržati Saveznike te pomoći u prevenciji japanske ekspanzije na Pacifiku. Međutim, Tajland je krenuo u suprotnom smjeru te stvorio savezništvo s Japanom, a u svoje je udžbenike u školama dodao futurističku kartu Tajlanda - "Veliki Tajland" koji se prostirao do Kine, ali samo na toj karti.

Prvi sukob Tajlanda i Saveznika dogodio se nakon pada Francuske te stvaranja vlade u Višiju. Tajland je to iskoristio te pokušao ponovno nacrtati granice Francuske Indokine. Višijevska vlada nije se složila s takvom odlukom te su tajlandske postrojbe prešle u francusku Indokinu te se borile protiv francuskih postrojbi. Japan je stao na stranu Tajlanda te je iskoristio svoje savezništvo s Nijemcima kako bi natjerao Višijevsku Francusku da ipak popusti te da Tajland dobije tridesetak tisuća kvadratnih kilometara francuskog teritorija u Indokini.

Dana 8. prosinca 1941. godine, Japanci su izvršili iskrcavanje na obali Tajlanda tijekom napada na otoke južnog dijela Pacifika te bombardiranja Pearl Harbora na Havajima. Japan je imao i pomoć; tajlandski premijer Lang Pipul kolaborirao je s Japancima. Nakon napada na Kinu, objavio je rat Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskom. U listopadu je preuzeo kontrolu nad Tajlandom te postao lojalan "saveznik" Japana.

>>Tajlandska mornarica traži dopuštenje za narudžbu prvih podmornica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije