Naslovnica

Talijani su i u zraku pokazali minorne rezultate u borbi protiv partizana

05. lipnja 2018. u 16:14 0 komentara 1206 prikaza
Foto: Vojna povijest

Talijansko ratno zrakoplovstvo, usprkos brojnosti i relativno dobroj opremljenosti, postiglo je minorne rezultate u borbi protiv partizana na području Nezavisne Države Hrvatske u razdoblju od 1941. do 1943. godine. Talijani nisu odustajali od svoje doktrine, uporno djelujući u manjim skupinama (najčešće četiri zrakoplova) ili čak sa samo jednim zrakoplovom.

Od takve prakse nisu odustajali ni u kritičnim situacijama, primjerice tijekom operacije „Weiss“, kada bi koncentrirani napadi većim brojem zrakoplova imali itekakva efekta. Usto, talijansko zrakoplovstvo upotrebljavalo je, u pravilu, manje bombe težine dva, 12 i 50 kg koje su imale daleko slabiji učinak od bombi koje je, primjerice, koristilo njemačko zrakoplovstvo (100, 250 i 500 kg). Ovo je zaključak glavne teme ovoga broja koju potpisuje Božidar Mikulčić, autor koji se već u više navrata u VP-u pojavio s tematikom ratnih zrakoplovstava u Drugome svjetskom ratu na području NDH u borbama protiv partizana.

Tako je ovo nastavak njegovih dosadašnjih tekstova koji su uvijek popraćeni i raznovrsnim zanimljivim ilustracijama, od kojih su mnoge rijetko viđene. Zahvaljujući ilustracijama u boji, naslovnicu ovog broja učinili smo posebno atraktivnom, i prvi put smo napustili dosadašnji njezin izgled, jer su na njoj ovaj put dvije fotografije koje su se odlično ukomponirale s opremom i najavama tema broja na njima.

Kao što će te primijetiti, od ovog smo broja ukinuli vojnopovijesni vremeplov, jer nam je cilj magazin učiniti još atraktivnijim, i dati što više prostora temama koje možete pročitati samo u magazinu, koje se baš ne mogu lako naći na internetu. Zato je VP i svih ovih godina poseban, i takav želimo da bude i ubuduće, sve za vas njegove čitatelje.

Nisam posebno naglašavao, ali ste također sigurno već primijetili povratak na sjajni papir od početka ove godine, što je također dio nastojanja da magazin doista bude atraktivan u prezentaciji tema i slikovnog materijala. Iz broja u broj ćemo raditi stalno još neke male inovacije, a od početka broja smo se posebno još potrudili oko dizajna, u čemu veliki trud ulaže naš grafički dizajner Tomislav Šiptar, i to zacijelo također primjećujete. Uglavnom, guštajte u još jednom bogatom broju VP-a!

 | Autor : Vojna povijest Foto: Vojna povijest

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2018. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.