TERORIZAM

Time-lapse video širenja terorizma u posljednjih 15 godina!

Timelapse
Foto: Youtube Screenshot
1/2
02.12.2015.
u 10:30

Porast se terorizma dogodio najviše zahvaljujući ISIL-u i Boko Haramu, nigerijskoj grupi koja se priklonila ISIL-u u ožujku 2015. godine. Te su dvije grupe direktno odgovorne za 51% žrtava povezanih s terorizmom 2014. godine.

Terorizam nije nekakav novi fenomen, ali je značajno porastao u zadnjih petnaestak godina, piše Business Insider.

Terorizam se više "ne događa" samo u jednoj regiji, organizaciji ili ideologiji. Ovaj nam video prikazuje svaki teroristički napad s više od 20 žrtava između 1. prosinca 2000. godine i 13. studenoga 2015. godine. Temelji se na podacima baze podataka globalnog terorizma Sveučilišta u Marylandu. Video je napravio Milan Vučković te tvrdi kako ovo nije konačni opis svih terorističkih napada u zadnjih 15 godina nego pokazuje trend povećavanja terorističkih aktivnosti.

Trend koji Vučković prikazuje je globalni indeks terorizma kojeg je objavio Institut za ekonomiju i mir. Prema indeksu iz 2015. godine, terorizam je porastao za 80% 2014. ako uspoređujemo s godinom ispred. Porast se terorizma dogodio najviše zahvaljujući ISIL-u i Boko Haramu, nigerijskoj grupi koja se priklonila ISIL-u u ožujku 2015. godine. Te su dvije grupe direktno odgovorne za 51% žrtava povezanih s terorizmom 2014. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije