Naslovnica

Tjelovježba i sport u vojsci i policiji – u ratu i miru

Kao i svake godine dosad i ove se godine Muzej vojne i ratne povijesti iz Pakraca pridružio ovoj nacionalnoj kulturnoj manifestaciji koja se u Hrvatskoj održava 13. put
30. siječnja 2018. u 18:18 0 komentara 450 prikaza
Noć muzeja u Pakracu
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu, priznajem.hr
Pogledajte galeriju 1/9

Kao i svake godine dosad i ove se godine Muzej vojne i ratne povijesti iz Pakraca pridružio ovoj nacionalnoj kulturnoj manifestaciji koja se u Hrvatskoj održava 13. put.

VRO OLUJA IZLOŽBE Otvorena muzejska izložba - Koprivničke postrojbe u VRO "Oluja"

Ovogodišnja Noć muzeja održala se u petak, 26. siječnja 2018. pod temom „Muzeji i sport“. Budući da je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ovu godinu proglasilo „godinom spremnosti“ naglasak će biti na tjelesnoj spremnosti pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, prikazanoj kroz bavljenje sportom i različitim fizičkim aktivnostima. Izložba je koncipirana tako da su na jednome dijelu bile prikazane tjelovježbe hrvatskih vojnika u raznim vojskama do Domovinskoga rata, a s druge strane moderne hrvatske vojske i policije. Kroz tekstove iz časopisa „Hrvatska krila“, čiji se svi brojevi nalaze u knjižnici muzeja, prikazani su sportski trenutci u Zrakoplovstvu Nezavisne Države Hrvatske, a prvenstveno u Hrvatskoj zrakoplovnoj legiji.

Iz časopisa „Hrvatski vojnik“, iz istoga razdoblja, izdvojeni su tekstovi vezani za tjelovježbu kojoj se posvećivala izričita pažnja pa je tako gotovo u svakome broju izlazio tekst o povijesti sporta ili pak o pojedinome uspjehu naših sportaša, a dio se odnosio i na fotografije Hrvatskoga oružništva u trenutcima tjelovježbe. Dio partizanskoga sporta prikazan je kroz odlične radove Mladena Cukrova iz Splita, tajnika Muzeja sporta – Split. Neke od tema koje smo predstavili na izložbi su: povijest NK Hajduka iz Splita, početak i razvoj bejzbola te priča o Titovim dupinima. Odlični tekstovi s mnogo prikupljenih fotografija o temi izazvali su veliko zanimanje kod posjetitelja. Razdoblje Jugoslavenske narodne vojske prikazano je nizom fotografija prikupljenih iz mnoštva knjiga i časopisa koje se nalaze u knjižnici muzeja. Od izloženih predmeta koji su predstavili to razdoblje mogle su se vidjeti stare girije, atletske kugle i diskovi, te još mnogo rekvizita za trening i vježbanje.

Suvremena hrvatska vojska i policija predstavljene su nizom tekstova koji su većinom prikupljeni u suradnji s uredništvom časopisa „Hrvatski vojnik“. Uz izložene dresove i sportsku opremu Hrvatske vojske, koju su muzeju poklonili njezini pripadnici, posebnu su pozornost privlačili natjecateljski hrvački trikoi naših olimpijaca braće Nevena i Nenada Žugaja. Od ostalih izloženih predmeta moglo se vidjeti mnogo sprava i rekvizita za trening, odličja, plaketa, diploma i raznih vrsta literature vezane za vojni sport i tjelovježbu. Nakon ove Noći muzeja jedna će velika vitrina biti posložena kao stalni postav posvećen tjelovježbi i sportu tako da će i budući posjetitelji moći vidjeti dio ove zanimljive izložbe.

Izložba PRVI SVJETSKI RAT Izložba "Podmaršal Mihovil Mihaljević" i "VELIKI RAT (1914. – 1918.) Izložba IZLOŽBE Stalni izložbeni postav u Pakracu - doprinos očuvanju vojne i ratne povijesti u Hrvatskoj matica IZLOŽBE Između crnog kipa i Velikog rata
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.