UVODNIK NOVOG BROJA

Tko je bio „sovjetski Vijetnam“, a tko je „arapski Vijetnam“?

Vojna povijest
05.02.2018.
u 13:50

Novi broj časopisa s novom, ekskluzivnom temom, koju je obradio kolega Danijel Jurković, i koja je i danas bome aktualna!

Novi broj časopisa s novom, ekskluzivnom temom, koju je obradio kolega Danijel Jurković, i koja je i danas bome aktualna! Jer nas gotovo svakodnevno salijeću vijesti iz Afganistana,uglavnom crne vijesti, kao ona od prije nekoliko dana, kad je u Kabulu u napadu mudžahedina poginulo i ranjeno mnoštvo ljudi. To je turobna stvarnost te zemlje koja traje već desetljećima, i nikako da završi.


Zato je i naša nova tema, o sovjetskoj invaziji na Afganistan u prosincu 1979. godine jako dobro štivo kako bi bolje upoznali povijest te zemlje i razloge zašto se i danas u njoj događaju stalni nemiri i sukobi. Kolega Jurković u zaključku navodi kako je Sovjetsko-afganistanski rat, koji je trajao desetak godina, počeo kao ideološka bitka hladnog rata, potom se razvio u građanski sukob etničkih frakcija te je zatim postao centar širokog konflikta između Zapada i islamskih terorističkih grupa. Bilo je jasno da je SSSR okupacijom Afganistana pokušao održati satelitski režim.

Kako navodi Jurković, sovjetska vojna intervencija u Afganistanu, koja je prerasla u dugotrajnu invaziju, jedinstvena je zbog toga što je to bio prvi napad na jednu nesvrstanu, a socijalističku zemlju koja nije članica Varšavskog ugovora. Ujedno je to bio sukob koji je Moskva izvela sama, bez saveznika ili posrednika, a nije imala stacionirane snage u zemlji. Događaji u Afganistanu odredili su i povlačenje Sovjeta iz drugih dijelova Trećeg svijeta. I točno zaključuje: „Može se konstatirati da je Afganistan postao ‘sovjetski Vijetnam’, budući da je za vrijeme Leonida Brežnjeva SSSR i dalje igrao užarenu hladnoratovsku bitku. Sovjetsko vodstvo podleglo je pretjerivanju vlastitih snaga te ujedno nisu procijenili situaciju u Afganistanu, kao ni njezine sposobnosti da im se suprotstavi, a ni opću situaciju u regiji i utjecaj vanjskog faktora.

Sovjetski Savez postao je žrtva vlastite strateške dezinformacije. SSSR je slijedio utrku u naoružanju, kao i u ostalim stvarima, iznad svojih mogućnosti koje su potkopavale gospodarstvo zemlje do te mjere da je krahiralo. SSSR je potpuno za tih deset godina otupljena oštrica, a invazija je samo ubrzala slom sumornog medvjeda’.“Da ne duljim, pročitajte Jurkovićev tekst, jako poučno povijesno štivo. Kako je Afganistan bio za Sovjete „sovjetski Vijetnam“, tako je Jemen postao „arapski Vijetnam“, što je i naslov teksta kolege Ivana Burazina koji se izvrsno nadopunjuje na Afganistan. I s ovim brojem krećemo s upoznavanjem Muzeja vojne i ratne povijesti u Pakracu.

Komentara 1

KB
kbr
14:16 07.02.2018.

zašto u zadnja dva broja nema više kronologije 1sr? iznimno zanimljiv feljton, i taman kad rat ulazi u smu završnicu vi to naprasno prekidate. jaaaako loše. čak ni novi dizajn ne može popraviti stvar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije