DRUGI SVJETSKI RAT

Tragična priča Nijemca koji nije "dizao ruku" za vrijeme Hitlera

Landmesser
rarehistoricalphotos.com
06.11.2015.
u 17:47

August Landmesser odbio je nacistički pozdrav na skupu u brodogradilištu Blohm & Voss u Hamburgu 13. lipnja 1936. godine

Nacistički pozdrav koji je 1930. godine prihvatila Nacionalsocijalistička radnička stranka Njemačke koristilo je cjelokupno pučanstvo u Njemačkoj. Pozdravom se simbolizirala odanost Hitleru, stranci i naciji, piše BusinessInsider.

Međutim, na slici možemo vidjeti Augusta Landmessera koji nije htio "podići ruku" na Hitlerovom skupu 1936. godine. On je također bio vjerni nacist. Pridružio se stranci 1931. godine te se počeo probijati prema vrhu u stranci koja će uskoro postati jedina legalna i legitimna politička opcija u državi.

 Dvije godine kasnije, Landmesser se zaljubio u Irmu Eckler, Židovku te ju zaprosio 1935. godine. Nakon što se otkrilo da je zaprosio Židovku, izbačen je iz stranke. Na kraju se par htio vjenčati u Hamburgu ali je zahtjev odbijen zbog "novih Nürnberških zakona". Dobili su i dijete, Ingrid, 1935. godine. Ubrzo nakon toga, 13. lipnja 1936. godine, Landmesser je na skupu stajao skrštenih ruku. Na fotografiji se točno može vidjeti kako je jedini u publici "bio protiv".

Godine 1937. konačno mu je bilo dosta svega. Htio je pobjeći u Dansku sa svojom obitelji, ali je zaustavljen na granici  te optužen kao "izdajnik svoje rase i nacije". Godinu dana kasnije, zbog manjka dokaza pušten je na slobodu ali mu je "sugerirano" da prekine svoju vezu sa Židovkom. Landmesser je naravno odbio sve "želje i zapovijedi" te je uhićen 1938. godine te je proveo tri godine u koncentracijskom logoru. Više nikada nije vidio svoju ženu i djecu.

 Tajna je policija također uhitila i njegovu ženu koja je bila nekoliko mjeseci trudna, čekalo se drugo dijete. Rodila je Irenu u zatvoru te je poslana u ženski koncentracijski logor nedugo nakon poroda. Vjeruje se da je poslana u logor u kojem je ubijeno preko 14 000 ljudi. Nakon odslužene kazne, Landmesser je prisilno regrutiran 1944. godine.

Nekoliko mjeseci kasnije, proglašen je mrtav jer mu je nestao svaki trag, i to ne biste vjerovali gdje - u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Komentara 16

TE
Televizor
09:55 07.11.2015.

Ovaj čovjek nije nikakav heroj. On je odbacio nacizam samo zbog ljubavi prema Židovki. Da ju nikad nije sreo, Holokaust bi za njega, kao nacista, bio normalan slijed stvari.

GU
gustirna
23:17 06.11.2015.

u engleskoj nekoliko godina pred drugi svjetski rat onog koji na sportskim priredbama nije pozdravljao sa rimskim pozdravom su proglasavali zidovskim smutljivcima...inace citava kraljevska obitelj ukljucujuci danasnju kraljicu su pozdravljali tim pozdravom....postoje snimke i fotografije.

Avatar whitesox
whitesox
09:15 07.11.2015.

partizani i partizani-četnici su to smaknuli!sigurno!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije