Drugi svjetski rat, Balkan, Bitke

Tri pomorske bitke kod otoka Vira

Tri pomorske bitke kod otoka Vira
Vojna povijest
27.04.2012.
u 22:31

U prvom nastavku priča je o uništenju njemačkog motornog jedrenjaka „Tritone" u noći 29./30. srpnja 1944. godine

Iako je ulaskom Italije u lipnju 1940. u Drugi svjetski rat Sredozemno more postalo poprištem svakodnevnih krvavih bitki, Jadransko je more dugo vremena ostalo svojevrsna oaza mira. On je samo neznatno bio narušen kratkotrajnim Travanjskim ratom 1941. godine te kasnijim sporadičnim napadima britanskih podmornica i malobrojnih partizanskih snaga na talijanski pomorski promet. Međutim, kapitulacijom Italije u rujnu 1943. prilika se u potpunosti promijenila. U toj kaotičnoj prvoj polovici mjeseca, Nijemci uspjevaju zauzeti gotovo cijelu zapadnu obalu Jadrana, osim krajnjega juga gdje su se Britanci uspjeli probiti nakon prelaska Mesinskog kanala. Istočna je obala Jadrana pak bila nešto teži zalogaj. Gotovo sve talijanske garnizone uspjeli su razoružati partizani, a mnogobrojni otoci i težak planinsko-krški teren dodatno je otežao provođenje operacije „Fall Achse“. Unatoč svemu tome, početkom 1944. godine, cijela je obala istočnog Jadrana bila u njemačkim rukama, osim strateški važnih otoka Visa i Lastova.

Rat na Jadranu time je postao njegova svakodnevna stvarnost, a kako se crta bojišta na Apeninskom poluotoku pomicala prema sjeveru, to je rat zalazio sve dublje u njegove najskrivenije uvale. Ispočetka se rat očitovao u vidu masovnih zračnih napada savezničkih zrakoplovnih snaga (BAF i USAAF) na njemački pomorski promet i luke, a kasnije sve više i više u borbu stupaju britanske obalne pomorske snage (motorni torpedni čamci i motorne topovnjače) i razarači. Za Nijemce je istočna obala Jadrana bila od iznimne važnosti jer se njezinim držanjem osiguravala opskrba Grčke i otoka Egejskoga mora željeznicom kao i osiguranje boka kopnene vojske u Ukrajini. Međutim, to je iziskivalo velike napore i žrtve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije