Iz vojnog muzeja

Tri varijante haubica

Tri varijante haubica
Vojna povijest
07.06.2013.
u 20:09

To su haubice 105 mm M18/40, M18/43 i M18/61. Svi primjerci koji se nalaze u zbirci nisu bili u operativnoj upotrebi bivše JNA već su od prije postavljani kao izložbeni eksponati

Veterani Drugoga svjetskog rata koji se nalaze u Vojnom muzeju su i haubice 105 mm, M18/40, M18/43 i M18/61, i sve tri varijante nalaze se u zbirci Vojnog muzeja. Svi primjerci koji se nalaze u zbirci nisu bili u operativnoj upotrebi bivše JNA već su od prije postavljani kao izložbeni eksponati. Navedeni modeli haubica bili su u naoružanju bivše JNA u koju su dospjele uglavnom kao ratni plijen.
Najveća je razlika između modela M18/40 i ostalih modela, tako da navedena ima sličnost s ostalima samo u nekim sklopovima. Navedene razlike u modelima nije moguće obuhvatiti u ovom prikazu.
Haubice M18/40 i M18/43F opre­m­ljene su ciljničkim spravama: polunezavisnim daljinarom, njemačkom panoramom Rb1.F 32 ili Rb1.F 36 i Rb1.F 16, a moguća je bila i upotreba sovjetske PG ili PG1, kvadrantom M50 ili njemačkom M35, produžetkom panorame, priborom za osvetljivanje ciljničkih sprava PO-1 i piketima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije