Naslovnica

Završio krvavi Tridesetogodišnji rat

Ovakav princip državne neovisnosti koji je proizašao iz Westfalskog mira postao je osnova za modernu neovisnost različitih država.
24. listopada 2015. u 13:51 0 komentara 3255 prikaza
Tridesetogodišnji rat
Foto: Wikimedia
Pogledajte galeriju 1/2

Na današnji je dan potpisan Westfalski mir kojim je završen Tridesetogodišnji rat u Europi, piše History.com

Tridesetogodišnji rat označava ratove europskih zemalja zbog različitih razloga. Rat je započeo 1618. godine kada je kralj Bohemije (današnji dijelovi Češke, Moravske i Šleske), budući car Svetog Rimskog Carstva Ferdinand II, pokušao nametnuti katoličku vjeru svim dijelovima carstva. Protestantski su se plemići pobunili te je 1630. godine cijela Europa bila u ratu. Kao rezultat Westfalskog mira, Nizozemska je postala slobodna od Španjolske, proglasila je neovisnost, Švedska je postala vladar na Baltiku, a Francuska je postala glavna zapadna sila.

Tridesetogodišnji rat | Autor : Wikimedia Foto: Wikimedia

Sveto Rimsko Carstvo bilo je sve slabije, a njemačke su zemlje mogle birati svoju službenu religiju. Prije ovoga rata i Westfalskog mira, zemlje su imale religiju koju je vladar odredio. Ako je vladar bio katoličke vjeroispovijesti, takva je bila i zemlja kojom je vladao.

Ovakav princip državne neovisnosti koji je proizašao iz Westfalskog mira postao je osnova za modernu neovisnost različitih država.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.